Šport 202

Tina Maze: Ko sem začela gledati telefon, se je moja izvedba zmanjšala za 20 odstotkov

V Lozani je mladinske olimpijske igre na povabilo Mednarodnega olimpijskega komiteja obiskala tudi najboljša slovenska smučarka vseh časov

Maze_Tina-lozana180120
Tina Maze je v Lozani prejela baklo z olimpijskih iger v Vancouvru
foto: IOC

Tina Maze z dvema zlatima olimpijskima medaljama in še dvema srebrnima za vedno ostaja zapisana v zgodovino olimpijskih iger, v Lozani pa smo se z njo pogovarjali še o marsičem drugem. Šele zdaj vidi, kaj pomeni njen rekord 2414 točk v svetovnem pokalu.

“Mislila sem, da bo Mikaela letos z lahkoto šla čez te točke. Letos ni svetovnega prvenstva, imajo veliko več tekmovanj v svetovnem pokalu. Ko sem jaz to dosegla, je bilo vmes še svetovno prvenstvo, kar pomeni dva tedna manj tekem in s tem tudi manj točk. To, kar se dogaja Mikaeli, še bolj potrjuje mojo izjemno sezono.”

Pravi, da je zdaj v prvi vrsti mama, a ni običajna mama, saj ne gre v službo vsak dan.
Dotaknila se je tudi nekdanjega trenerja Livia Magonija, ki zdaj trenira Slovakinjo Petro Vlhovo, Žana Kranjca, ki navdušuje tudi njo, po obisku olimpijske vasi v Lozani pa je podala tudi nasvet za vse mlade športnike in športnice.

“Navdušena sem nad tem, kako Žan napreduje, kako tekmuje in kako se rešuje iz težav, na primer v Adelbodnu. Vesela sem, da so se v njegovi ekipi določene stvari spremenile. Naučili so se marsičesa, tudi od Andree, ki je bil toliko časa z njimi, da jim je dal nekaj.”