Sopotnik

Pomembno je, da si stvari zapomnimo, a tudi pozabimo

Nevrolog Blaž Koritnik se pri svojem kliničnem in raziskovalnem delu ukvarja z možgani, predava na medicinski fakulteti, izjemno dejaven je tudi pri ozaveščanju javnosti o pomenu možganov v bolezni in zdravju

Blaž Koritnik
foto: Nina Manfreda/ Val 202

“Pomen, ki ga imajo možgani pri komunikaciji, je ena glavnih stvari, ki nas dela ljudi oziroma živa bitja. Omrežja niso nastala s Facebookom in Instagramom, temveč prvi hip, ko so se možgani začeli povezovati.”

Doc. dr. Blaž Koritnik, zaposlen na ljubljanski nevrološki kliniki na vprašanje, ali možgane izbira med dvajsetimi vrstami sladoleda spravi v stisko ali jih plemeniti, odgovarja:

“Možgani niso bili narejeni za izbiranje med dvajsetimi vrstami sladoleda, temveč le za izbiranje med jabolko in hruško. Ko se ta izbira poveča, možgani začnejo uporabljati druge načine odločanja, ampak nimajo takšnih kapacitet, da bi lahko kvalitetno presodili, kaj si želimo.”

Pravi tudi, da več stvari hkrati do neke mere vedno počnemo, ampak s stališča možganov gre pogosto zgolj za preklapljanje iz ene dejavnosti v drugo.