Kdo bo nadzoroval umetno inteligenco? Zapleteno vprašanje, na katero bodo zdaj iskali odgovore evropski voditelji. Ena izmed prednostnih nalog nove Evropske komisije je namreč priprava zakonodaje na področju algoritemskih sistemov. Torej – začenja se debata o tem, s kakšnimi zakoni in kako bomo v prihodnje določali, kaj bo na področju umetne inteligence dovoljeno in kaj ne. Eden prvih poskusov postavljanja izhodišč za debato o regulaciji umetne inteligence je nastal v Nemčiji, Komisija za informacijsko etiko je pripravila priporočila za urejanje področja. Z nemškim strokovnjakom dr. Lutzem Precheltom razmišljamo o vsebini poročila in njegovih posledicah.

O nemškem predlogu za regulacijo algoritemskih sistemov

Kdo bo nadzoroval umetno inteligenco? Zapleteno vprašanje, na katero bodo zdaj iskali odgovore evropski voditelji. Ena izmed prednostnih nalog nove Evropske komisije je namreč priprava zakonodaje na področju algoritemskih sistemov. Torej – začenja se debata o tem, s kakšnimi zakoni in kako bomo v prihodnje določali, kaj bo na področju umetne inteligence dovoljeno in kaj ne. Eden prvih poskusov postavljanja izhodišč za debato o regulaciji umetne inteligence je nastal v Nemčiji, Komisija za informacijsko etiko je pripravila priporočila za urejanje področja. Komisija zahteva, da natančno veste, kaj počnete, ko snujete algoritemski sistem. Danes v praksi velikokrat ne vemo, kaj počnemo, zato je razumljivost kar radikalna zahteva. Z nemškim strokovnjakom dr. Lutzem Precheltom razmišljamo o vsebini poročila in njegovih posledicah.

“Pričakujem, da bo poročilo sprožilo veliko razprav. Nemška vlada si želi take razprave zdaj, saj vsi razumejo, za kako pomembno temo gre. Evropska komisija je povedala, da si želi kaj na tem področju narediti že kmalu v mandatu. Mislim, da se nekaj gotovo bo zgodilo, kaj to bo in kakšne bodo posledice, pa si ne bi upal predvidevati.”

Jan Grilc