Vprašanje je, koliko časa še bomo imeli vsak svoj avtomobil. Mobilnost se spreminja, mnogi že ponujajo nove oblike. Pri Toyoti so se študij, kaj, kako in komu ponuditi, temeljito lotili in z novo znamko KINTO že nakazujejo, kam merijo v prihodnosti. Gre za ponudbe, ki zajemajo prevozne usluge, prirejene za vsakega uporabnika posebej. Podatki, kakšne so naše običajne potovalne poti, način vožnje in sploh potovalne navade, tako in tako niso več skrivnost, zato ponudniki vedo, kaj in komu bodo lahko kaj ponudili. Čaka nas torej prihodnost brez lastnega avtomobila, opozarja Andrej Brglez.

Podatki, kakšne so naše običajne potovalne poti, način vožnje in sploh potovalne navade, tako in tako niso več skrivnost, zato ponudniki vedo, kaj in komu bodo lahko kaj ponudili.

Vprašanje je, koliko časa še bomo imeli vsak svoj avtomobil. Mobilnost se spreminja, mnogi že ponujajo nove oblike. Pri Toyoti so se študij, kaj, kako in komu ponuditi, temeljito lotili in z novo znamko KINTO že nakazujejo, kam merijo v prihodnosti. Gre za ponudbe, ki zajemajo prevozne usluge, prirejene za vsakega uporabnika posebej. Podatki, kakšne so naše običajne potovalne poti, način vožnje in sploh potovalne navade, tako in tako niso več skrivnost, zato ponudniki vedo, kaj in komu bodo lahko kaj ponudili. Čaka nas torej prihodnost brez lastnega avtomobila.

Nissanov qashqai je že leta prodajni hit, pravzaprav že od vsega začetka pred 12 leti, ko se je pojavil in zakoličil nov razred cestnih terencev. Pred kratkim nas je obiskal – ne boste verjeli, z novim dizelskim motorjem. Nekateri še niso obupali (tudi mi ne) nad dizelskim pogonom, pa čeprav dnevno prihajajo razna poročila in raziskave, ki opozarjajo, da so dizli umazani in da bodo zapacali svet. Nedvomno prispevajo k temu, a mislimo, da so poročila včasih vseeno malo pretirana.

Dizel torej. 1.7 litrski s 112 kilovati moči in 340 Nm navora. Zmogljiv in prožen torej, pa uglajen in tih ter s povprečjem okoli 6 litrov in pol, največ sedem, tudi precej razumen, kar zadeva porabo goriva. Menjalnik je bil brezstopenjski  x-tronic, za ročno pretikanje pa so mu ustvarili sedem prestav. Vozilo je bilo opremljeno tudi s štirikolesnim pogonom, kar je pri tovrstnih vozilih vse prej kot samoumevno. Nam se zdi vedno dobrodošel dodatek.

Kar zadeva prostornost, že od prej vemo, da se da dokaj udobno potovati tudi na zadnji klopi. Paket opreme tekna ponuja množico asistenčnih sistemov, z usnjem in še nekaj dodatki tudi pridih prestiža v kabini. Vse to veselje z novim motorjem in dodatki za udobje pa logično prinese tudi višjo ceno, 33 tisoč. Vemo, da se visoke prodajne številke ustvarjajo s qashqaiji, ki stanejo 20 tisočakov ali kakšnega čez, a po drugi strani se zdi prav, da je v ponudbi tudi model, ki prinese ob vsem dobrem še nekaj dodatnih dobrot.

Tudi v nadaljevanju sedimo nekoliko višje. O raznolikosti ponudbe pri Hyundaiju smo že večkrat govorili, danes to omenjamo z zvezi z modelom kona. Po bencinski in dizelski smo se vozili tudi z električno, ki nas je (vsaj v različici z zmogljivejšo baterijo) kar navdušila in opozorila, da pri Hyundaiju tudi na tem področju mislijo resno. No, nazadnje pa se je do nas pripeljala še hibridna kona, ki ima nedvomno tudi svoje prednosti. Da nam je avtomobil sam po sebi všeč, ne bomo ponavljali. Na zunaj go bomo ločili od prej omenjenih ožjih sorodnikov v glavnem samo po napisu hibrid, nekaj malenkosti je drugačnih v notranjosti, recimo spremenjena je grafika merilnikov, zanimiv je velik zaslon, ki ga lahko razdelimo na pol in prikaze prilagodimo našim željam.

Pomemben je seveda pogonski sklop, ki je klasični samopolnilni. Osnova je 1,6 litrski atmosferski bencinski motor, ki razvije 77 kilovatov moči, ob sodelovanju litij-ionske baterije je moči do 104 kilovate. Menjalnik je šest stopenjski robotiziran, pogon je na sprednji kolesi. Vse skupaj je seveda povezano in prirejeno zato, da bi bila manjša poraba. Obljubljenih štirih litrov nismo dosegli, smo se pa brez muje spustili pod šest, kar se nam zdi vredno napisa hibrid. Osnovno hibridno kono vam na ceniku ponujajo za 24.900 evrov, Hyundai vam podari dva tisočaka – recimo eko subvencije, sicer pa kona hibrid z najbogatejšo stopnjo opreme impression pride blizu 27 tisočakov.

Janez Martinčič