Zapeljali smo dva iz koncerna Volkswagen. Audi je iz modela Q3 izoblikoval kupejevski model Q3 sportback, ki je prestižen kot poč Audi mora biti. Veliko skupnega imata s Volkswagnovim passatom, a sta po drugi strani namenjena čisto drugim kupcem. Ford pa je začel v avtomobile vgrajevati tehnologijo, ki zazna oviro oziroma nevarnost za ovinkom, ki je voznik še ne vidi. Informacijo potem posreduje zadaj vozečim.

Ford uvaja tehnologijo, ki "vidi" nevarnost za ovinkom in jo potem posreduje zadaj vozečim.

Medtem ko čakamo, da se razburjenje po ustoličenju slovenskega avta leta poleže, se od avtomobila kot uporabnega predmeta za nekaj minut obrnimo k avtomobilu kot estetski vrednosti. Prav to so imeli v mislih pri Audiju, ko so se lotili načrtovanja Audija Q3 sportback. Čisto preračunljivo so poskušali kovati vsa železa še vroča. Q3 je eden najbolj priljubljenih modelov v paleti Q-jev, moda križancev pa pri konkurenci povzroča prodajne čudeže. Tako audi ni mogel stati ob robu ribnika in želja po kupejevskem križancu, kar koli naj bi že to pomenilo, nam je dala Q3 sportback. In če se vrnemo na začetek: avto je čisto na meji med uporabnim predmetom in razstavnim predmetom. Ni nujno, da ga bodo vsi občudovali kot Davida na firenškem trgu, ampak ko je bil pred nekaj dnevi razstavljen v historičnem centru Pirana, je res deloval kot umetniški kos. Pogumna poteza snovalca, ki klasičnemu Q3 zniža zadek, poveča kolesa, avto nekoliko podaljša ter se znebi nekaterih motečih karoserijskih pridatkov, je vse preredko opazen dosežek v večkrat predvidljivem avtomobilskem oblikovanju. Prednji del pokaže samozavest audijev zadnjih let, notranjost pa se ponaša s prestižem. Je pa zabavno: vse številke govorijo o tem, da sportaback izgubi zelo malo prostora, če sploh kaj v primeri s klasičnim Q3. V prtljažniku s 530 litri čisto nič. Toda občutek v avtomobilu je nekako – ne ravno klavstrofobičen, zagotovo pa je vozilo utesnjeno. Če je voznik sam, je seveda vse popolno, do vrha napolnjen avto pa bi bil nekoliko tesen. Na zadnjih klopeh bi se najbolje počutili otroci – če bodo zrasli v košarkarje, pa kupite kombi.                                                                                                                                                                                                                              Tehnika je perfektna. Česa drugega voznik tudi ne pričakuje. Izbiranje med različnimi režimi vožnje nas nagradi z povečano odzivnostjo agregata, nastavitvami v menjalniku in – to je še posebno zanimivo – izbiranje dinamike vožnje se kaže tudi na servokrmiljenju. V našem primeru je dizelski dvolitrski agregat sicer nekoliko manj elegantna, čeprav varčna izbira, DSG pa je vedno zanesljiv sopotnik. Kljub fascinantni podobi je avtomobil med vožnjo lahkoten in na daljših poteh popolnoma nenaporen. Da je opremljen z vso znano asistenco, je razumljivo samo po sebi, da je treba vrata zapirati po moško, pa nekoliko manj.                            In še cukrček: klasični Q3 je tudi na nesnežni strani Alp izjemno priljubljen avto. Po prepričanju prodajalcev pa ga bo njegova križanska izpeljanka po priljubljenosti prehitela v razmerju 3 sportbacki za dva navadna Q3.

Dovolite danes še en pogled v svet taistega koncerna, ki ponuja pisano druščino vozil za – lahko rečemo, vse okuse. Če je Audi vedno rahlo privzdignjen v prestiž, naj bi bila Volkswagnova vozila rahlo bolj blizu malenkost bolj povprečnim ali pa recimo raje tradicionalnim kupcem. Ampak, da ne bo pomote, volkswagnov passat, najnovejši, ki so ga pred kratkim osvežili, z urejenostjo, brezhibno izdelavo in kvalitetnimi materiali ter z vsem, kar ponuja, morda res ni tako zelo premijski, a kljub temu lahko prepriča zelo zahtevne kupce, o tem smo prepričani. Zdaj je za nekaj milimetrov daljši, nova je motorna maska, pa žarometi, ki zdaj serijsko svetijo v polni LED tehniki, tudi zadnje luči so drugačne, po vzoru arteona in touarega pa se zadaj tudi na passatu zdaj čez širino prtljažnika bohoti napis, ki naznanja, da gre za najbolje prodajan model v razredu. Tudi znotraj ni revolucije (tega smo pri Volkswagnu seveda vajeni), gre za nekaj drobnih osvežitev, ki povečajo občutek ugodja.                                                                                                                                                                                                                                                        V našem primeru so nam ponudili – recimo kar klasičen pogonski sklop, ki mnogim najbolj ustreza – dvolitrski 110 kilovatni TDI z oznako EVO, ki je na novo razvit in čistejši, in sedemstopenjski robotiziran menjalnik DSG – kombinacija, ki je povsem primerna in ustrezna, pa čeprav bi nekateri v bogati ponudbi predvsem zmogljivejših agregatov morda raje segli po čem drugem.                                                                                                                                                                          Še nekaj moramo omeniti, kar se ni spremenilo pri prenovi – velikost ali pa recimo kar veličina prtljažnega prostora. Ker smo vozili karavanskega varianta, je bilo prostora zadaj za 650 litrov, torej bi vozilo lahko bilo uporabno tudi za kakšen selitveni servis.

Še ena iz sveta najnovejše avtomobilske tehnike, ki omogoča bolj varno vožnjo. Ford s tehnologijo povezanih avtomobilov omogoča, da voznik pride do informacije, ki napoveduje nevarnost, ki je še ne sluti in ne vidi. Če recimo prvi voznik naleti na nenaden zastoj, nezgodo, razsut tovor, njegovo vozilo o tem takoj obvesti voznika, ki sledi po isti poti. Sistem opozarjanja deluje avtonomno in se sproži glede na dogajanje v vozilih spredaj – lahko je to sproženje varnostnih blazin, vklop opozorilnih utripalk ali recimo delovanje brisalcev. Tehnologija obveščanja o nevarnostih, ki prežijo za ovinkom, bodo do konca leta uvedli v več kot 80 odstotkov Fordovih vozil. Prednosti, ki jih prinaša sistem, pa niso omejene samo na uporabnike Fordovih vozil, opozarja lahko tudi voznike vozil drugih znamk, prav tako pa sistem lahko sprejema informacije, ki jih posredujejo vozila, ne glede na znamko.

 

 

Janez Martinčič