Liki

Na računalnikih iz 80. let si s programiranjem kravžlja možgane

Dušan Berce je informatik in ljubitelj tehnologije iz preteklosti. Zbira delujoče računalnike iz osemdesetih let, med njimi so tudi ZX spectrum, Commodore 64 in amiga

IMG_5961
foto: Val 202

Dušan Berce je odraščal z računalniki, zanimajo pa ga tudi poklicno, saj je diplomirani inženir računalništva in informatike. Oživlja odpisane naprave iz osemdesetih let, ker jih je v zbirki vse več, pa si prostor delijo kar z oblačili.

“Žena pravi, da je prisotna bitka za garderobno omaro, nekaj opreme je tam, nekaj je imam pri starših. Ponosen sem tudi na zbirko revij Moj mikro, imam vse jugoslovanske številke od leta 1984 do 1991, pa revije Monitor iz 90-ih let.”

Prvi računalnik je dobil pri svojih desetih letih, to je bil ZX spectrum. Takrat je bil prava atrakcija.

“To je posebna nostalgija, stari računalniki, prve igrice, to je težko opisati, to nosiš v sebi. Vidim tudi pri ljudeh, ki jih navdušim nad starimi računalniki, prižge se iskrica v očeh, pogrejejo jih nepričakovani spomini.”

Računalnikar se še danes sprošča s starimi videoigrami: Pac-man, igra tenis ali Manic Miner. O zgodovini računalništva in tehnologije piše na portalu retrocomp.si.