Glasba

[Razprodano]Koncerta Iztoka Mlakarja ob izdaji LP-ja Štorije in baldorije

Pred 30 leti je Iztok Mlakar pri ZKP izdal kaseto Štorije in baldorije, ob izdaji LP-ja pa bosta19. in 20. februarja 2020 dva koncerta na Ljubljanskem gradu

Iztok Mlakar
Iztok Mlakar
foto: Srdjan Zivulovic/BOBO

Iztok Mlakar je pri Založbi RTV Slovenija pred 30 leti izdal legendarno kaseto Štorije in baldorije. V pesmih poje o večnih temah, kot so ljubezen, minevanje in smrt, pa tudi o življenjskih radostih (vino, dobra domača hrana) in boju malega človeka za pravičnost, v besedilih pa prepoznamo tudi številne elemente socialistične družbene ureditve poznih osemdesetih let nekdanje Jugoslavije, ki so predstavljeni na humoren, a pronicljiv način. Večina pesmi je zapeta v primorskem, natančneje goriškem narečju, nekatere pa tudi v cerkljanskem (“Pubi, usidma se”, “Var’se, čeča”, “Očenaš”, “Ajnglc”). Narečna besedila dajejo njegovim pesmim poseben čar, kljub narečju pa se v Iztokovih pesmih zrcali splošen slovenski narodni značaj.

Koncerta Iztoka Mlakarja ob izdaji albuma LP-ja Štorije in baldorije bosta 19. in 20. februarja 2020 na Ljubljanskem gradu. Za oba koncerta bo na voljo 100 vstopnic. Začetek prodaje v ponedeljek, 20. 1. 2020, ob 20. uri na bencinskih servisih Petrol v Sloveniji. Cena vstopnice je 25 € (največ dve vstopnici na en nakup). Razprodano.

Naslovnica LP Štorije in baldorije

foto: Oblikovanje naslovnice: Žiga Culiberg Vizuali: arhiv ZKP RTV