Na Oddelku za podnebne spremembe Ministrstva za okolje in prostor so pripravili Slovar izrazov s področja prilagajanja podnebnim spremembam. Z avtorico Barbaro Simonič govorimo o prevajanju in opredelitvi izrazov za poročanje v medijih.

Kako poročati o podnebni krizi? Kdaj blažimo in kdaj se prilagajamo podnebnim spremembam? Kaj je ponor in zakaj je razlika med učinkom ter vplivom

Na Oddelku za podnebne spremembe Ministrstva za okolje in prostor so pripravili Slovar izrazov s področja prilagajanja podnebnim spremembam. Z avtorico Barbaro Simonič govorimo o prevajanju in opredelitvi izrazov za poročanje v medijih.

"Mitigation prevajamo kot blaženje, to je zniževanje emisij toplogrednih plinov, adaptation pa kot prilagajanje podnebnim spremembam, torej izpustom, ki so že v ozračju."

Tedensko dobijo veliko vprašanj novinarjev, poslancev in zainteresirane javnosti. Tudi, kaj je ponor. "Ponor je proces, dejavnost ali mehanizem, ki odstranjuje toplogredne pline iz ozračja. Gozdovi so ponor. Je pa neprevedljiv izraz offset, gre za odvzemanje izpustov z nadomestnim ukrepom."

Ob 8.00 @Val202 govorimo o prevajanju, ustreznosti in pomenskih odtenkih izrazov s področja ... ⬇

Katera besedna zveza najbolj primerno opiše trenutno stop(i)njo resnosti? #Jezikanje ?

— Uršula Zaletelj (@UZaletelj) January 17, 2020

Offsetting prevajamo kot "ogljična izravnava".

— Staš Zgonik (@SZgonik) January 17, 2020

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj