“Od nekdaj posnemamo naravo, zakaj ne bi še imena,” pravi anketiranka. Abstrakten podatkovni oblak si je lažje predstavljati z dejanskim oblakom na nebu, zato je poimenovanje smiselno. Jezikoslovec dr. Robbie Love je v raziskavi obsežnih baz podatkov iz devetdesetih let in danes primerjal uporabo besed, ki opisujejo naravne pojave in tehnologijo.

Dr. Robbie Love je analiziral uporabo besed za opisovanje narave in tehnologije. Na kaj pomislimo prej in zakaj? Ali bo prvotni pomen kdaj nadomestil novi?

"Od nekdaj posnemamo naravo, zakaj ne bi še imena," pravi anketiranka. Abstrakten podatkovni oblak si je lažje predstavljati z dejanskim oblakom na nebu, zato je poimenovanje smiselno. Jezikoslovec dr. Robbie Love je v raziskavi obsežnih baz podatkov iz devetdesetih let in danes primerjal uporabo besed, ki opisujejo naravne pojave in tehnologijo.

"Ugotovil sem, da se je količina izrazov, povezanih z naravo, na primer oblak, mreža ali tok, v zadnjih desetletjih drastično zmanjšala v besedišču. Nekatere besede in njihov prvotni pomen je popolnoma zasenčila in prevzela tehnologija. To se še posebej kaže pri mladih. Tvit je v devetdesetih letih pomenil oglašanje ptice, v 100 odstotkih primerov, danes je beseda tvit v 99 odstotkih povezana s platformo Twitter. Danes je le en odstotek rabe v analiziranih podatkih povezan z oglašanjem ptice."

Preizkusite se v miselnih asociacijah. Na kaj najprej pomislite pri spodaj naštetih besedah v slovenščini ali angleščini?

Miška/Mouse

Tok/Stream

Virus/Virus

Oblak/Cloud

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj