Jezikanje

Oblak, mreža, miška: tehnologija ali narava?

Dr. Robbie Love je analiziral uporabo besed za opisovanje narave in tehnologije. Na kaj pomislimo prej in zakaj? Ali bo prvotni pomen kdaj nadomestil novi?

cloud-2537777_1920
foto: Pixabay

“Od nekdaj posnemamo naravo, zakaj ne bi še imena,” pravi anketiranka. Abstrakten podatkovni oblak si je lažje predstavljati z dejanskim oblakom na nebu, zato je poimenovanje smiselno. Jezikoslovec dr. Robbie Love je v raziskavi obsežnih baz podatkov iz devetdesetih let in danes primerjal uporabo besed, ki opisujejo naravne pojave in tehnologijo.

“Ugotovil sem, da se je količina izrazov, povezanih z naravo, na primer oblak, mreža ali tok, v zadnjih desetletjih drastično zmanjšala v besedišču. Nekatere besede in njihov prvotni pomen je popolnoma zasenčila in prevzela tehnologija. To se še posebej kaže pri mladih. Tvit je v devetdesetih letih pomenil oglašanje ptice, v 100 odstotkih primerov, danes je beseda tvit v 99 odstotkih povezana s platformo Twitter. Danes je le en odstotek rabe v analiziranih podatkih povezan z oglašanjem ptice.”

Preizkusite se v miselnih asociacijah. Na kaj najprej pomislite pri spodaj naštetih besedah v slovenščini ali angleščini?

Miška/Mouse

Tok/Stream

Virus/Virus

Oblak/Cloud