Šport 202

Ideja o malem kristalnem globusu mi je bila položena v usta

Žan Kranjec, vodilni veleslalomist svetovnega pokala, je pri sedemindvajsetih vstopil v najboljša leta svoje kariere

IMG-3556
Žan Kranjec
foto: Val 202

Žan Kranjec je svojo prvo zmago dosegel v lanski sezoni na veleslalomu v Saalbachu. Sezono je končal na četrtem mestu, v letošnji pa je po eni zmagi, dveh tretjih in enem četrtem mestu vodilni veleslalomist v seštevku svetovnega pokala. Do konca sezone je še pet veleslalomskih tekem, vprašanja o osvojitvi malega kristalnega globusa pa vse pogostejša.

“Pomislim tudi kdaj na globus, načeloma pa ne želim preveč razmišljati in sanjariti o tem. Smučarji radi govorimo, da je treba iti od tekme do tekme in pokazati največ, kar lahko.”

Kot osnovnošolec se je preizkusil v različnih športih, od juda do atletike, na koncu je zmagalo smučanje. Priznava pa, da je iz vseh športov, ki se jih je lotil, nekaj odnesel tudi v smučanje.

“Zagotovo lahko iz vsakega športa potegneš kaj pozitivnega. Pri judu je bil pomemben močen trup, kar sem prenesel na smučanje, kjer moraš biti dovolj stabilen.”

Vsako leto ga v “domači” Kranjski Gori pričaka veliko navijačev. Letos ob tako uspešni sezoni lahko pričakujemo še večje število tistih, ki bodo pesti stiskali za smučarja iz Bukovice pri Vodicah.

“Že zdaj malo pomislim na tekmo v Kranjski Gori. Ni skrivnost, da bi rad dobro nastopil na domači tekmi. Drugi dejavniki pa me ne smejo preveč motiti. Osredotočiti se moram le na svojo izvedbo in iz tekme iztržiti največ.”

Pred naslednjim veleslalomom, ki bo v Garmisch-Partenkirchnu, se je s ta hip najboljšim slovenskim alpskim smučarjem pogovarjal Igor Tominec.

Igor Tominec in Žan Kranjec