Danes nihče ne more več reči, da ni seznanjen s spreminjanjem podnebja, ki smo mu priča. O višjih povprečnih temperaturah, taljenju ledenikov, dvigovanju gladine morja, pogostejših ekstremnih vremenskih pojavih in drugih spremembah v našem okolju beremo in poslušamo vsak dan. A redko katere države so se že začele resno pripravljati na nove razmere, tudi zato se že skoraj leto po vsem svetu vsak petek dogajajo podnebni protesti. Gre za množično politizacijo okoljskih zadev, ključni trenutek vsega pa je: oglasila se je najmlajša generacija, najstniki, bodoči volilci, ki se borijo za svojo prihodnost na Zemlji. V zadnji epizodi serije o podnebnih spremembah Stopinja in pol se torej sprašujemo, kako lahko ena oseba sproži globalni val štrajkov in spremembe v miselnosti družbe, ali je s protesti možen konkreten vpliv na politiko ter zakaj je treba v diskusiji o podnebnih spremembah omenjati podnebno pravičnost.

SOGOVORNIKI:
filozof Luka Omladič, Filozofska fakulteta v Ljubljani
sociolog Gorazd Kovačič, Filozofska fakulteta v Ljubljani
ameriški okoljski pravnik prof. dr. Donald Brown, univerza Widener v Pensilvaniji
klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, Biotehniška fakulteta v Ljubljani
Mladi za podnebno pravičnost
14-letni aktivist Voranc Bricelj in 20-letna aktivistka Sofija Zavratnik Kain

Kako lahko ena oseba sproži globalni val štrajkov in spremembe v miselnosti družbe, ali je s protesti možen konkreten vpliv na politiko ter zakaj je treba v diskusiji o podnebnih spremembah omenjati podnebno pravičnost

Danes nihče ne more več reči, da ni seznanjen s spreminjanjem podnebja, ki smo mu priča. O višjih povprečnih temperaturah, taljenju ledenikov, dvigovanju gladine morja, pogostejših ekstremnih vremenskih pojavih in drugih spremembah v našem okolju beremo in poslušamo vsak dan. A redko katere države so se že začele resno pripravljati na nove razmere, tudi zato se že skoraj leto po vsem svetu vsak petek dogajajo podnebni protesti. Gre za množično politizacijo okoljskih zadev, ključni trenutek vsega pa je: oglasila se je najmlajša generacija, najstniki, bodoči volivci, ki se borijo za svojo prihodnost na Zemlji. V zadnji epizodi serije o podnebnih spremembah Stopinja in pol se torej sprašujemo, kako lahko ena oseba sproži globalni val štrajkov in spremembe v miselnosti družbe, ali je s protesti možen konkreten vpliv na politiko ter zakaj je treba v diskusiji o podnebnih spremembah omenjati podnebno pravičnost.

SOGOVORNIKI:

  • filozof Luka Omladič, Filozofska fakulteta v Ljubljani
  • sociolog Gorazd Kovačič, Filozofska fakulteta v Ljubljani
  • ameriški okoljski pravnik prof. dr. Donald Brown, univerza Widener v Pensilvaniji
  • klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, Biotehniška fakulteta v Ljubljani
  • Mladi za podnebno pravičnost
  • 14-letni aktivist Voranc Bricelj in 20-letna aktivistka Sofija Zavratnik Kain

Maja Stepančič, Sašo Dolenc