Komunikacija ima v letalstvu usoden pomen, v novi epizodi podkasta Adria4ever pripoveduje izkušeni letalski par.

Letalska strokovnjakinja mag. Alenka Kukovec je bila dvanajst let stevardesa na Adrii, pozneje je sodelovala pri izobraževanju posadk in pri nas orala ledino na področju letalske terminologije in frazeologije. O tem je pisala strokovne članke in knjige, več kot 25 let je predavala tudi na fakulteti za strojništvo v Ljubljani (oddelek za letalstvo). Alenka Kukovec je kot stevardesa prišla na Adrio Aviopromet že leta 1963, ko je bila še študentka nemščine in angleščine:

”Kako so nas takrat izbirali? Velik poudarek je bil na znanju jezikov. Mene so vprašali, kaj sem prejšnji dan prebrala v časopisu. Želeli so namreč, da smo izobraženi in razgledani.”

Upokojeni kapitan inštruktor Jože Kukovec je bil v prvi skupini pilotov Adrie, ki so svojo letalsko kariero začeli s takrat novim letalom DC-9:

”Pilot je vedno prvi v vrsti, če se zgodi kaj neugodnega ali neželenega.”

Gospod Kukovec je bil od 1975 do 1980 na Adrii svetovalec za varnost, od 1980 do 1982 vodja inštruktorjev pilotov, od 1982 do 1988 pa vodja pilotov in direktor letalske operative. Povedal je, da ga je razpad Adrie Airways zelo prizadel:

”V razvoj te hiše sem vložil ogromno energije, ki je v hipu, ko je Adria razpadla, izgubila svoj smisel.”

Poletite z nami!

Tatjana Pirc predstavlja zgodbo o Adrii s sogovornicami in sogovorniki, s katerimi se je srečevala več mesecev.
val202.si/adria4ever

Tatjana Pirc