Pred začetkom znamenitega karnevala je v Benetkah zaradi jesenske visoke plime, ki je povzročila veliko škode, turistov občutno manj, približno 45 odstotkov manj kot lani v tem času. Turistov je ravno dovolj, da ulice niso prazne, povsod pa že potekajo priprave na karneval, ki se uradno začne jutri zvečer, trajal pa bo več tednov.

Na političnem področju pa sta v Italiji še vedno najbolj izraziti dve gibanji: populistično Gibanje petih zvezd in samoniklo protifašistično Gibanje sardin. Gibanje petih zvezd je italijanska politična formacija, ki je izpolnila še največ svojih predvolilnih obljub: poskusno je znižala upokojitveno starost, uvedla socialni državljanski dohodek, dosegla znižanje poslanskih privilegijev in tretjinsko skrčenje števila parlamentarcev ter zavrla migrantske prehode čez Sredozemlje. A vseeno se je podpora gibanju več kot prepolovila.

“Predvsem se je izkazalo, da je predvolilni program Gibanja petih zvezd v resnici temeljil na perifernih problemih Italije in ne na sistemskih: po dveh letih, ko je Gibanje petih zvezd na oblasti, je zato država še bolj zadolžena, razkol med bogatimi in revnimi je še večji, italijansko gospodarstvo pa ustavljeno.”Janko Petrovec

Kaj pa prihodnost Gibanja sardin?

“Bolonjski ustanovitelji so odločeni, da je njihova prihodnost politična, toda hkrati se bojijo opredeljevanja. Vedo, proti čemu so – proti sovražnemu govoru, proti pohodu desnice, proti diskriminaciji, proti zaostrovanju varnostne politike – toda ni še jasno, za kaj so.”

Na ligurski rivieri te dni poteka festival italijanske popevke, tudi tja pluska italijanska politika. Gledanost dogodka je za organizatorja italijansko radiotelevizijo RAI osrednjega pomena.

“Letos so se celo pohvalili, da pri honorarjih nekoliko varčujejo. Voditelj bo za pet večerov dobil dobrega pol milijona evrov, Tiziano Ferro okoli 200 tisoč evrov, sovoditeljice pa za posamezni večer med 25 in 50 tisoč evrov. Festival sicer stane okoli 18 milijonov evrov – toda na RAI-ju so mirni, saj bodo z reklamami še vedno zaslužili najmanj 30 milijonov evrov – v primeru dobre gledanosti pa celo več kot 40 milijonov.” 

Mitja Peček