Zapeljal nas je Hyundai tucson, ki se tudi ponaša z oznako N line. Pripeljal se je čisto novi Nissanov juke, ki je še vedno posebnež, a še zdaleč ne tak kot je bil pred devetimi leti. Zabeležili smo še dve novosti, in sicer novi električni Renault zoe, ki zdaj doseže že skoraj 400 kilometrov, ter Peugeot 208, ki se je krepko osvežil, v ponudbi pa ima tudi električno različico. Na koncu še enkrat poudarimo, da je konstruiranje zimske pnevmatike izjemno natančno in zahtevno delo, prava znanost.

Beležimo dve novosti, in sicer novi električni Renault zoe, ki zdaj doseže že skoraj 400 kilometrov, ter Peugeot 208, ki se je krepko osvežil, v ponudbi pa ima tudi električno različico.

Pri Hyundaiju so tudi modelu tucson namenili opremo z oznako N-line. Spredaj je avtomobil s posebno masko nekako bolj agresiven, tudi z LED dnevnimi lučmi v obliki bumeranga in nekaj dodatki v črni barvi, ter večjimi platišči. Tudi v notranjosti je nekaj športnih dodatkov v znamenju črke N, recimo volan, sedeži z več bočne opore, pa aluminijaste stopalke, za pridih prestiža pa tudi usnje in rdeči šivi.

Ob paketu dodatkov N-line, ki namigujejo na športni značaj vozila, recimo tudi malce tršega vzmetenja, ki odvzame kanček udobja, pa je tudi pogonski agregat oziroma sklop vsaj malo drugačen. 1.6 litrski turbodizel dobro sodeluje s šest stopenjskim ročnim menjalnikom, zmore pa 100 kilovatov moči, zato seveda ne omogoča kakšnih posebno športnih užitkov, a je vseeno precej odziven, bolj kot bi od dizla pričakovali. Morda k temu vsaj malo pripomore tudi dodana tehnologija, ki omogoča rekuperacijo zavorne moči, motor se med upočasnjevanjem lahko tudi izključi od hitrosti 30 km/h navzdol ter tako še prej začne z varčevanjem goriva. Energija se shranjuje v litij-ionski bateriji, ta pa potem poganja elektromotor. Ob večji odzivnosti motorja je posledica blago hibridne tehnologije tudi prijaznejša poraba goriva, saj se brez kakšnega naprezanja doseže povprečje šest litrov na sto prevoženih kilometrov.

Testni Hyundai tucson je bil obdarjen še z nekaj sladkimi dodatki, recimo panoramsko streho, električnim prtljažnikom in množico kamer in tipal tako da avtomobil ves čas ve, kaj se dogaja okrog njega, zato je tudi cena kar precej poskočila – na dobrih 35 tisočakov, kar je približno 15 tisočakov več od osnovne različice.

Čas je, da rečemo stavek, dva o novem Peugeotu 208, ki so ga pripeljali pred dnevi na to stran Alp in s katerim imajo pri nas velike načrte. Novosti ni malo, to se hitro ugotovi. Izgled je simpatičen in prepoznaven, tudi notranjost je drugačna, ne manjka modernih tehničnih pripomočkov, ki jih dandanes mnogi kupci pričakujejo tudi od manjših avtomobilov. Osnovni 1.2 litrski trivalnik ima 55 kilovatov, ob tem sta v ponudbi še dva zmogljivejša turbobencinska, turbodizelski je 1.5 litrski BlueHDI 100. Pripravili so posebno ponudbo modela 208 1.2 Active, ki so ji dodali še samodejno klimatsko napravo in senzor za dež. Tak je v ceniku v ponudbi za 13.300 evrov, ob nakupu z njihovim financiranjem pa ga ponujajo za 11.990 evrov. Med pisano ponudbo nove generacije dvestoosmic pa je tudi tisti z oznako e-208, ki bo na voljo od marca prihodnje leto in ki naj bi znamko uvedel v novo električno dobo. Cena za Peugeot e-208 je 31.200 evrov, a ob nakupu s financiranjem in odšteto subvencijo stane manj kot 22 tisočakov.

208 nas za daljši čas obišče po novem letu, ko jih bo na cestah vsak dan več – načrtujejo, da v letu 2020 povprečno vsaj trije novi na dan, 100 naj bi bilo električnih.

Še na elektriko. Predstavili so novi Renault zoe, ki ga na zunaj najbolj zaznamujeta nova žarometa izključno z LED tehnologijo in svetlobnim pečatom v obliki navznoter obrnjenih črk C. Znotraj je zoe zdaj bolj zanimiv in svež, pečat mu daje tudi velik desetpalčni zaslon. Pomembno je, da je litij-ionski akumulator zdaj z 52 kilovatni zmogljivejši in naj bi zagotovil skoraj 400 kilometrov dosega. Možno je tudi polnjenje z enosmernim tokom, sicer zoe na 22 kilovatni polnilni postaji napolnimo v treh urah. Možni sta dve obliki nakupa – z ali brez najema baterije. Za osnovnega šibkejšega z znanim 80 kilovatnim elektromotorjem je treba odšteti 32.690 evrov oziroma 24.390 z najemom, s sto kilovatnim dobra dva tisočaka več. Če odštejemo popust zastopnika in državno subvencijo, je cena za 10.500 evrov nižja. Zoe pa je možno tudi najeti za tri leta – mesečni obrok znaša 159 evrov, če v enem letu prevozimo do deset tisoč kilometrov, sicer se cena za nekaj evrov zviša. Skratka, lahko pričakujemo, da se bo v naslednjih mesecih pri nas na cesti pojavilo nekaj sto novih električnih modelov zoe.

Ko se je Nissanov juke prvič pojavil pred devetimi leti, je s svojo kar malo vesoljsko pojavo lovil začudene poglede in vzbujal zelo ekstremno različne občutke. Zdaj jih je na Evropskih cestah skoraj milijon, kar je proizvajalca prepričalo, da same oblike pretirano ne spreminja. Juke je torej še vedno kupejevski mestni terenec ostrih linij, drznega in tudi elegantnega videza, ki pa so mu vgradili kopico naprednih sistemov za večjo varnost in pomoč pri vožnji. Pogonski agregat je litrski bencinski 86 kilovatni, s šest stopenjskim ročnim menjalnikom (ta je lahko sicer tudi samodejni z dvojno sklopko) in osnovno opremo Visia stane 17.550 evrov. Juke je torej nov in krepko moderniziran, še vedno nekoliko poseben, s ceno pa tako kot predhodnik skrbi, da ga tisti s plitkimi žepi ne zmorejo doseči.

Čeprav je vreme tako, da v teh dneh mislimo na vse drugo, le na zimske gume bolj malo, pa bodo hladnejša vremena zagotovo prišla in takrat bo zimska obutev koristna. Andrej Brglez poudarja, da je konstruiranje pnevmatik izjemno natančen posel. Ne gre pa samo za raziskovanje sestave in oblike same pnevmatike, gre tudi za podrobno raziskovanje sestave snega. Ta seveda vpliva na to, kako se bo pnevmatika obnašala.

Janez Martinčič