V Toulousu je potekala kvalifikacijska tekma za športne plezalce za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu 2020. Po pravi drami in preobratu v zadnji disciplini je Mia Krampl ob Janji Garnbret postala druga Slovenka, ki bo lahko nastopila v Tokiu. V Franciji je tekmovanje od blizu spremljal Matej Hrastar.

Kvalifikacijska tekma za Tokio 2020 je prinesla nepričakovan preobrat na koncu, ki je eni Slovenki odnesel, drugi pa prinesel pot na olimpijske igre

V francoskem Toulousu je potekala zadnja letošnja tekma v športnem plezanju, ki je imela zgolj en cilj – določiti nove tekmovalce za pot na olimpijske igre v Tokio 2020. Že pred današnjim finalom osmih najboljših plezalk v kombinaciji hitrosti, balvanov in težavnosti, je bilo jasno, da se bo Janji Garnbret, svetovni prvakinji, pridružila še ena Slovenka – Mia Krampl ali Lučka Rakovec.

V finalu je po hitrosti in balvanih precej bolje kazalo Rakovčevi, evropski prvakinji v težavnosti, nato pa je prav težavnost, v kateri je Kramplova svetovna podprvakinja, vse obrnila na glavo. Golničanka je po popolnem preobratu prehitela dobro prijateljico za en gib in si tako zagotovila mesto na olimpijskih igrah, kjer bo prihodnje leto sploh prvič v zgodovini prisotno tudi športno plezanje.

“Na zmagovalnem odru so bile solze žalosti. Lučka je moja zelo dobra prijateljica in vedela sem, kako si tudi ona želi na olimpijske igre, a tekma je tekma,” je objokana po tekmi povedala Kramplova.

Matej Hrastar