V Mariboru odpirajo dve razstavi o mariborskem arhitektu in urbanistu Ljubu Humku, v Novo Gorico pa se vrača knjižni sejem Knjige pod jelkami. V novogoriškem narodnem gledališču bodo na malem odru jutri premierno uprizorili muzikal ameriškega dramatika in skladatelja Jasona Roberta Browna z naslovom Zadnjih pet let.

V Mariboru odpirajo dve razstavi o mariborskem arhitektu in urbanistu Ljubu Humku, v Novo Gorico pa se vrača knjižni sejem Knjige pod jelkami

V Mariboru bodo jutri odprli dve razstavi o pomembnem mariborskem arhitektu in urbanistu Ljubu Humku in o pečatu, ki ga je pustil v Mariboru. Humek je živel in ustvarjal med letoma 1913 in 1988, pred sedmimi desetletji so pod njegovim vodstvom izdelali enovit regulacijski načrt in po njem oblikovali podobo mesta, ki je bilo med drugo svetovno vojno zelo uničeno. Četudi je Humek s sodelavci nosil težo arhitekturne obnove mesta, so v Združenju Ljubor, ki je pripravilo obsežen urbanistično-arhitekturno-kulturni projekt, prepričani, da v javnosti ni več dovolj prepoznan in cenjen.

V Novo Gorico se letos že petič vrača novoletni knjižni sejem Knjige pod jelkami. Na širšem Primorskem je sejem dobro obiskan, saj Društvo humanistov Goriške poleg založnikov predstavi zanimive glasbene in pesniške večere, pesnike, pisatelje, glasbenike in druge goste, ki praznične decembrske dni napolnijo s kulturnimi vsebinami.

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bodo jutri premierno uprizorili muzikal ameriškega dramatika in skladatelja Jasona Roberta Browna ‘Zadnjih pet let’. Predstava je nastala v sodelovanju SNG Nova Gorica, Slovenskega stalnega gledališča Trst in Glasbene matice Trst. V tržaškem gledališču je bila premiera marca letos, novogoriško občinstvo pa bo predstavo doživelo v predprazničnem času.

Jolanda Fele