Izštekani

Izštekanih 10 – ponovitev

V četrtek 2. januarja 2020 bo ob 19.30 na sporedu praznična ponovitev letošnjega koncerta Izštekanih 10

Izstekanih 10 2019 7 foto Alan Orlic Belsak (002)
foto: Alan Orlič Belšak

“Tole včeraj je bilo mega. Čestitke, res.” “Odličen večer. Še en odštekano izštekan presežek.” “Zakon je blo. Prvič sem bla na vaših koncertnih Izštekanih. Hud vajb. Ljudje čist navdušeni. Odlično.” “Presunljivo in osupljivo. Človek ostane brez besed.” “Hvala za posebno doživetje.” “Poklon tej zgodbi. Unikumu, porojenemu v ustvarjalnosti in čistosti. Želji in strasti. Naj traja.”

Tako so se vrstili odzivi na še en tradicionalni večer zvočnih in žanrskih odklopov, presenečenj, sodelovanj, prelivanj in gostovanj. Poleg vseh mogočih načinov izštekavanja so imeli nastopajoči še eno posebno izštekano nalogo: predelati skladbo AliEna oziroma Recyclemana. Večer je bil namreč namenjen tudi praznovanju okroglih obletnic prvih dveh AliEnovih albumov, minilo je 25 let od izida prvega pravega slovenskega rap albuma “Leva scena” ter 20 let odličnega drugega “Smetana za frende”.

Mariborski raper Emkej, ki je med drugim gostil tudi svojega očeta Boruta Kocjana, je tako s svojimi Muzičari odigral skladbo “Čudna pot”. Šugejzerji Haiku Garden so se predrugačili z godalnim kvintetom in sitarjem na eni ter z elektroniko na drugi strani, za vrhunec pa odigrali pesem “V mestu nekaj dogaja”, v kateri sta na oder stopila izvirna raperja Recycleman in prvi skriti gost Klemen Klemen. Kamniški traperji Matter in dolenjski rokerji MRFY so pripravili zajeten skupni nastop, v katerem so odigrali čudovito povsem novo skupno skladbo “Zonzey”, predelave AliEna pa so stkali v niz “Burek”, “Vrž me na planet” in “Zadeta si lepa Ljubljana”. Slednjo je z mariborskim dialektom v še enem prihodu na oder obarval tudi Emkej. Naslednji skriti gostje Manouche so na duhovit akustičen način izvedli “Cekini padajo z neba”. Nenapovedano so na oder stopili še pevka in perfomerka Zvezdana Novaković Zven, pianist Bowrain in tolminski duo Bakalina. Ta je skupaj z bitbokserjem Zlam’n’bejžem občinstvo navdušil s “Krawjim repom”, po katerem še AliEn ni imel za burek. Slavljenec večera Recycleman, nekoč AliEn, pa je svoj nastop kronal z dodatkom in premiero nove skladbe “Kwa” s prihajajočega albuma. Z njim je veselo kvakala vsa dvorana… in se strinjala, da tako energičnega, raznolikega in presenečenj polnega koncerta že dolgo ni bilo.

FOTOGRAFIJE:

Slike, katerih avtor je Alan Orlič Belšak, si lahko ogledate tule.

POGLED NAPREJ:

14. januarja 2020 bo Izštekane obiskala vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka Zvezdana Novaković ZveN. Od etna prek gledališke glasbe do s tehnologijo podprtega eksperimentiranja. Ob njej bodo številni eminentni gostje: mednarodni ženski kvartet saksofonov Roya, pianist Bowrain, pevski zbor Grlenice, belokranjska vokalna skupina Kresnice in igralec Janez Škof.