Botrstvo

Kam so šla sredstva 0,5% dohodine, ki je davčni zavezanci niso namenili izbranim organizacijam?

Čeprav gredo v poseben sklad, je neposredna odločitev za izbrano organizacijo še vedno izjemno pomembna. Med okoli 6000 možnimi prejemniki je tudi ZPM Ljubljana Moste Polje, ki vodi program Botrstvo v Sloveniji

calculator-1680905_1920
foto: Pixabay/Stevepb

Vrsto let imajo davčni zavezanci možnost, da polovico odstotka svoje dohodnine namenijo kot donacijo kateremu od skoraj 5400 prejemnikov: društvom, sindikatom, političnim strankam, zavodom, skladom in drugim upravičencem. Sredstva tistih, ki se za tovrstno donacijo niso odločili, so do lani umeščena v integralni proračun. Z letošnjim letom pa je drugače: ustanovljen je poseben sklad, ki ta sredstva nevladnim organizacijam podeljuje prek razpisov, pojasnjuje državna sekretarka MJU, Mojca Ramšak Pešec. 4.770.000, 00 tako zbranih evrov  iz dohodnine za 2018 so letos že podelili na treh razpisih, dohodnina za 2019 bo na tak način razdeljena prihodnje leto. 

“Skozi leta delež tistih, ki sami odločajo o tem koščku dohodnine, vseskozi narašča in zdaj dosega približno polovico vseh davčnih zavezancev. Vsa sredstva, ki jih posamezniki letos  in v prihodnjih letih ne bodo namenili kateri od nevladnih organizacij, se bodo torej stekala v novoustanovljeni Sklad za razvoj nevladnih organizacij.”

A pomen odločitve posameznika, da pol odstotka svoje dohodnine namenimo izbrani organizaciji, je kljub temu izjemno velik: ne le, da tako sredstva dobi organizacija, ki  morda sploh ni izpolnjevala pogojev za pridobitev sredstev iz omenjenih razpisov, pač pa namenitev dohodnine pomeni tudi priznanje in potrditev zaupanja v dobro delo.

Seznam organizacij, ki jim lahko namenite dohodnino, je okoli 6000, najdete jih tukaj.

Postopek namenitve 0,5 % dohodnine je izjemno preprost, najdete ga tukaj.

Če svojega izbranca še nimate, predlagamo  ZPM Ljubljana Moste Polje, ki vodi program Botrstvo v Sloveniji. Obrazec najdete tukaj