V Štihovi dvorani Cankarjevega doma danes zvečer krstna uprizoritev drame to jabolko, zlato, ki je nastala v koprodukciji Cankarjevega doma, SNG Drame Ljubljana in Mestnega gledlišča ljubljanskega. V Pokrajinskem muzeju Maribor pa so v torek odprli novo stalno razstavo Portret meščanstva. Razstava v ospredje postavlja kulturno življenje v Mariboru v 19. stoletju, ko je meščanstvo doživelo svoj popolni razcvet.

Foto: Matej Povše

V Ljubljani predstava To jabolko, zlato, v Mariboru razstava Portret meščanstva

ta mičkena slika, ki govori s stene 
na njej tri dekleta, gola
gledajo vsaka v svoje zlato jabolko
mičkena stara slika uvelih barv
in vendar slika sije
slika sije

Zgornje besedilo je srž nove predstave To jabolko, zlato, avtorice Simone Semenič, ene vidnejših predstavnic novega vala slovenske dramatike. Predstavo v koprodukciji Cankarjevega doma, SNG Drame Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega, je režiral Primož Ekart.

“Gre za izražanje ženske seksualnosti, kar je novum v slovenskem gledališču. Ta se udejanja in izraža na radoživ, osvabajujoč, iskren in sproščujoč način. Zdi se mi pomebno, da junakinje te drame niso travmatizirane, kot je to v dramatiki običajno.” 

V Pokrajinskem muzeju Maribor so v torek odprli novo stalno razstavo Portret meščanstva. Razstava v ospredje postavlja kulturno življenje v Mariboru v 19. stoletju, ko je meščanstvo doživelo svoj popolni razcvet, kar se kaže na različnih področjih – vse od urbanizma, gledališča pa do družabnih srečanj in delovanja društev, ki so bila gonilna sila kulturnega življenja. Avtorja razstave sta višji kustos, zgodovinar magister Oskar Habjanič in muzejska svetovalka, umetnostna zgodovinarska doktorica Valentina Bevc Varl.

Matevž Polajnar