Kulturnice

Ženska seksualnost, kakršna naj bi bila

V Ljubljani predstava To jabolko, zlato, v Mariboru razstava Portret meščanstva

Foto Matej Povše
To jabolko, zlato
foto: Matej Povše

ta mičkena slika, ki govori s stene 
na njej tri dekleta, gola
gledajo vsaka v svoje zlato jabolko
mičkena stara slika uvelih barv
in vendar slika sije
slika sije

Zgornje besedilo je srž nove predstave To jabolko, zlato, avtorice Simone Semenič, ene vidnejših predstavnic novega vala slovenske dramatike. Predstavo v koprodukciji Cankarjevega doma, SNG Drame Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega, je režiral Primož Ekart.

“Gre za izražanje ženske seksualnosti, kar je novum v slovenskem gledališču. Ta se udejanja in izraža na radoživ, osvabajujoč, iskren in sproščujoč način. Zdi se mi pomebno, da junakinje te drame niso travmatizirane, kot je to v dramatiki običajno.” 

V Pokrajinskem muzeju Maribor so v torek odprli novo stalno razstavo Portret meščanstva. Razstava v ospredje postavlja kulturno življenje v Mariboru v 19. stoletju, ko je meščanstvo doživelo svoj popolni razcvet, kar se kaže na različnih področjih – vse od urbanizma, gledališča pa do družabnih srečanj in delovanja društev, ki so bila gonilna sila kulturnega življenja. Avtorja razstave sta višji kustos, zgodovinar magister Oskar Habjanič in muzejska svetovalka, umetnostna zgodovinarska doktorica Valentina Bevc Varl.