18. vzporednik

Zaostrovanje bližnjevzhodne krize Rusiji koristi

Z dopisnico Vlasto Jeseničnik o premikih v odnosih med Ukrajino in Rusijo, kako Rusi širijo svoj vpliv z energetsko diplomacijo in kakšno vlogo lahko odigrajo v bližnjevzhodnem konfliktu

moskva foto bobo
foto: Bobo

Po zaostrovanju razmer na Bližnjem vzhodu, ki jih je sprožil ameriški atentat na iranskega generala Solejmanija, tudi Rusija razmišlja, da so njeni interesi na Bližnjem vzhodu ogroženi. Hkrati pa se premiki dogajajo tudi na fronti, ki je moskovskim oblastem precej bližja – v zadnjih tednih so z ukrajinskimi oblastmi sklenili nekaj dogovorov, ki so pripeljali do izmenjave ujetnikov in pomiritve razmer na vzhodu Ukrajine. Z našo moskovsko dopisnico Vlasto Jeseničnik razmišljamo, kaj za prihodnost Ukrajine pomenijo premiki v odnosih z Rusijo, kako Rusi širijo svoj vpliv z energetsko diplomacijo in kakšno vlogo lahko v bližnjevzhodnem konfliktu odigra predsednik Putin s svojimi zavezniki.

“Zaostrovanje bližnjevzhodne krize Rusiji na nek način celo koristi. Po tem, ko je vstopila v sirsko vojno, je postala ena glavnih sil v regiji. Uspešno sodelujejo z vsemi regionalnimi igralci.”