Srbija vse tesneje sodeluje s Kitajsko na političnem, gospodarskem in varnostnem področju.

Ob koncu leta je Srbija priljubljena destinacija tudi za Slovence. Naša vlada se je v Srbijo odpravila v začetku tega tedna, množice slovenskih turistov se bodo na silvestrovanja v srbska mesta usmerile prihodnji teden. Slovenska in srbska vlada sta v Novem Sadu sestankovali že v torek, po seji in po sestankih ministrov pa smo lahko dobili vtis, da so odnosi med državama praktično brez težav.

“Bistvenih novosti na sestanku  med vladami ni bilo, novost, ki je dvignila tudi nekaj prahu, pa je bilo uvajanje pouka srbščine v slovenske šole. Ampak pouk srbščine bi bil zgolj za otroke, ki so potomci Srbov, ki živijo in delajo v Sloveniji, a si želijo, da bi ohranjali materni jezik. Takšnih šol bo 20.” – o vsebini srečanja slovenske in srbske vlade ta teden

Sodelovanje s Slovenijo pa v družbi ne povzroča toliko strahu kot to, kaj prinaša sodelovanje Srbije s Kitajsko, saj so sodelovanja vse tesnejša tako na političnem, gospodarskem kot tudi varstvenem področju.

“Kitajska je zelo priročna tudi za oblasti tukaj v Srbiji. Z velikimi investicijami se ohranjajo na oblasti. Srbi so zanimivo so kot odskočna deska za naprej, trenutno se tu gradita dve veliki tovarni. Kitajska želi prodreti na kontinent preko Zahodnega Balkana. Kitajska rada priskoči na pomoč tistim državam, ki denar sicer težko dobijo.”

Veliko skrbi pa vzbuja tudi ravnanje z okoljem v tovarnah, ki so jih prevzeli Kitajci.

“Srbija je na pragu EU, a hkrati to ni EU, zato se Kitajci tu lahko izognejo velikim strogim uredbam, tudi okoljskim. Ljudje so prepričani, da se je ekologija zelo poslabšala, odkar so prišli Kitajci, a tudi Srbska oblast prepoveduje, da bi se o tem veliko govorilo.”

Večja težava je sodelovanje med srbsko in kitajsko vlado na varnostnem področju.Varna družba in varno mesto sta projekta, ki dvigata ogromno prahu in za katerima stoji kitajski Huawei. Beograd nameravajo spremeniti v najvarnejše mesto Evrope in tehnologijo razširiti po vsej državi. V srbski prestolnici v sodelovanju s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei nameščajo pametne kamere s programsko opremo za prepoznavanje obrazov, avtomobilskih tablic in analizo vedenja ljudi. Nameščenih je prek 100, predvideno je, da jih bo na koncu po mestu med 1000 in 2000. “Ti sistemi pri varnosti in boju proti terorizmu nimajo vidnejšega učinka, vse študije namreč kažejo, da se s pomočjo video nadzora lahko prepreči le manjša kazniva dejanja, ko denimo komu kradejo torbico, vdrejo v avto ali ukradejo kolo,” pa je prepričan Andrej Petrovski, predstavnik fundacije Share. Zaradi nekaj odstotkov ljudi, ki bi lahko načrtovali kazniva dejanja, bodo nadzorovali prebivalce celotnih mest in, lahko bi ogrozili svobodo izražanja, pravico do zbiranja, protestov.

 

 

Mitja Peček