V športno pogovorni oddaji V sredo gostimo direktorja slovenske protidopinške organizacije Janija Dvoršaka. V pogovoru z Aljažem Golčerjem sta se dotaknila stanja v svetovnem boju proti dopingu, ruskega škandala in stanja v slovenskem športu.

Jani Dvoršak, direktor slovenske antidoping organizacije

Jani Dvoršak, direktor slovenske antidoping organizacije se je prejšnji mesec na Poljskem udeležil mednarodne konference, na kateri je Svetovna protidopinška agencija dobila novega predsednika in sprejela prenovljen protidopinški kodeks. Kongres v Katowicah je minil tudi v znamenju ruskega dopinškega škandala, ki je najbolj zaznamoval svetovni boj proti dopingu v zadnjem desetletju.

“Če bi me vprašali pred desetimi leti ali pred olimpijskimi igrami v Sočiju, ali je možno, da se vzorci urina menjajo v laboratoriju in dela tovrstne stvari, bi rekel, to je scenarij za holidvudski film. Na žalost pa to ni bil scenarij za holivudski film ampak resničnost.”

Kako pa deluje Slovenska antidoping organizacija? V dveh desetletjih je bilo v Sloveniji več deset pozitivnih dopinških vzorcev.

“Mislim, da smo uspešni, ker smo znali pravila aplicirati na razmere v slovenskem športu. Nismo organ, ki bi preganjal športnike, ampak organizacija, ki skupaj z njimi poskuša narediti korak naprej in narediti slovenski šport bolj čist kot je zdaj. To pravim zato, ker nismo izjema in imamo vsako leto kar nekaj primerov dopinga. Imamo dovolj dela.”

Jani Dvoršak pravi, da SLOADO vsako leto opravi okoli 150 dopinških testov izven okvira tekmovanj v kopici športnih disciplin.

Aljaž Golčer