Kulturnice

Rada bi prepotovala svet kot še nobena ženska pred menoj

Mineva 100 let, kar se je na pot okoli sveta odpravila Alma Karlin

photo_99919_20101210_4
foto: Srdjan ŽivuloviĆ/Bobo

Popoldne, 24. novembra leta 1919 se je v Celju na vlak vkrcala Alma Maxsimiliana Karlin in takrat se je začelo njeno več kot osem let trajajoče potovanje.

Življenje popotnice, pisateljice in teozofinje že več kot 2 desetletji raziskuje Jerneja Jezernik, ki je prevedla tudi kar nekaj Alminih del. Med zadnjimi je roman Moj kitajski ženin, v katerem je pisateljica popisala svojo zaroko s kitajskim mladeničem, ki ga je spoznala v Londonu, kjer je pred prvo svetovno vojno delala kot prevajalka in učiteljica sodobnih evropskih jezikov. Izpričano je, da jih je znala najmanj osem, slovensko ne najboljše.

Po Londonu in po začetku prve svetovne vojne se je Alma Karlin umaknila v Skandinavijo in se od tam v Celje vrnila z narejenim načrtom za popotovanje, pravi Jerneja Jezernik. Da bi zaslužila sredstva, je ustanovila zasebno šolo za tuje jezike, sama pa se je učila slikanja, ki bi na poti včasih zamenjalo fotografiranje. Kupila si je pisalni stroj eriko in se z njim, nekaj malega denarja ter desetjezičnim slovarjem, ki ga je sestavila sama, odpravila na pot s takrat še čisto majhne celjske železniške postaje.