Proti etru

Ob fotografiranju slišim tihoto, ki je nekaj več od tišine

Nataša Segulin je avtorica razstave Lumen in istoimenske fotografske knjige, knjižnega prvenca, ki je bil predstavljen na Slovenskem knjižnem sejmu

Nataša Segulin
Nataša Segulin
foto: osebni arhiv

“Prej v življenju nisem nikoli fotografirala. S fotografijo sem se začela ukvarjati šele zadnja leta in je dejansko presenečenje tudi zame. Moja fotografija je minimalistična in intimna pripoved. Vstopim v Servitski samostan v historičnem jedru Kopra, ki se žal sesuva, skozi zgodovino pa je služil različnim namenom. Nazadnje je v njem domovala porodnišnica.” 

Nataša Segulin in Nina Zagorničnik ob snemanju pogovora

foto: Val 202

Nataša Segulin je dolgoletna novinarka in urednica TV Koper-Capodistria, kjer je bila pred upokojitvijo zadnjih 12 let tudi odgovorna urednica. S fotografijo se je začela ukvarjati relativno pozno, a se je z njo spogledovala že med študijem umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kasneje pa med novinarskim delom na področju kulture. Odkar se je pred osmimi leti upokojila, pa se ji posveča v celoti.

“Tu se je rodilo ogromno Primorcev, Istranov, tu sem se rodila tudi jaz, tudi eden od mojih dveh sinov. Zato je moj vstop v ta zapuščeni, odmaknjeni prostor toliko bolj čustven, saj svetlobni žarek, ki prodira skozi reže v temen in od dnevnega vrveža odmaknjen prostor, vzbudi nek lumen kot luč, kot upanje da se bo v zavesti odgovornih nekaj premaknilo.”