Ime tedna je postal Boris Šuligoj novinar in nedavno upokojeni primorski dopisnik časnika Delo. Zaradi njegovega razkošnega arzenala znanj in produktivnosti o Primorski in njenih ljudeh, morju in gospodarstvu, drugem tiru in zgodovini, pa tudi ribištvu in kulturi vemo več, so med drugim zapisali pri DNS v utemeljitvi nagrade Čuvaj za življenjski prispevek k slovenskemu novinarstvu.

Ime tedna je postal Boris Šuligoj, novinar in nedavno upokojeni primorski dopisnik časnika Delo, ki je prejel nagrado Čuvaj za življenjski prispevek k slovenskemu novinarstvu

Boris Šuligoj, novinar in nedavno upokojeni primorski dopisnik časnika Delo. Zaradi njegovega razkošnega arzenala znanj in produktivnosti o Primorski in njenih ljudeh, morju in gospodarstvu, drugem tiru in zgodovini, pa tudi ribištvu in kulturi vemo več, so med drugim zapisali pri DNS v utemeljitvi nagrade Čuvaj za življenjski prispevek k slovenskemu novinarstvu.

"Če pišem o morju, vsi mislijo, da sem lokalni patriot. Veliko Slovencev ne razume, da je morje velika prednost. Ne samo za nas, ki živimo na Obali, ampak za vso Slovenijo."

Ob prejetju nagrade je o slovenskem novinarstvu dejal, da se počuti kot na Titaniku. Vkrcal se je na ugledno, razkošno, vplivno in močno ladjo, ki morda res ne bo tako tragično potonila, bo pa vsekakor treba misliti, da se to lahko zgodi.

"Nekomu verjetno ustreza, da se novinarjem izbija avtoriteta. Če nimaš pravih čuvajev, lahko z ljudmi počneš, kar hočeš. Tiskani mediji pa so hkrati eden izmed temeljev slovenske pisane besede. Morda bi morali v slovenskem novinarstvu že zdaj prižgati rdeče alarme."

Priporočamo tudi pogovor z Borisom Šuligojem ob njegovi upokojitvi: “Dopisnik je nesrečnik, ker mora vedeti vse. Jaz pravim, da je ‘vsesplošni nevednež’. Ukvarjal sem se od pločnikov do morja in gospodarstva. Novinar na eni strani odkriva resnico, na drugi strani pa uči ljudi živeti bolje.”

Glasuj za ime tedna

Rezultati

Glasovali ste še za:
  • Lidija Pauko, hči olimpionika Leona Štuklja, ki je Dolenjskemu muzeju Novo mesto podarila bogato zapuščino udeleženca sedmih velikih tekmovanj in našega najuspešnejšega športnika po osvojenih olimpijskih medaljah. Donacija obsega bogat arhiv z več kot 3200 fotografijami, številnimi dokumenti in zapiski ter več kot 600 predmeti, med njimi tudi olimpijske medalje.
  • Blaž Kutin, režiser in scenarist, ki je za scenarij za film Lara že pred 13 leti v Cannesu prejel nagrado 'novi talent EU'. Ker filma pri nas ni mogel posneti, je to naredil nemški režiser Jan-Ole Gerster. Film Lara je letos prejel že tri prestižne nagrade, na pravkar končanem Liffu pa mu je žirija namenila posebno omembo.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel