Tla ljubljanskega Kina Šiška bo danes zvečer zatresla nostalgija. Tisti, ki štejete vsaj tri desetletja svojega življenja, se boste zagotovo spomnili dveh bendov, ki jih je takrat - leta 2001 - še glasbena postaja MTV vneto vrtela. Alien Ant Farm so s priredbo komada Smooth Criminal kralja popa Michaela Jacksona dokazali, da zna biti tudi punk rock zabaven in smešen, P. O. D. oziroma Payable on Death pa so s svojo Alive prodrli na ameriško nu metal sceno. Pred večernim koncertom se je s pevcem skupine P. O. D. Sonnyjem Sandovalom srečala Maja Stepančič.

S pevcem skupine P. O. D. Sonnyjem Sandovalom o oznaki krščanski nu metal, komadu generacije Youth of the Nation in sodelovanju z njihovim idolom - Carlosom Santano

Tla ljubljanskega Kina Šiška bo danes zvečer zatresla nostalgija. Tisti, ki štejete vsaj tri desetletja svojega življenja, se boste zagotovo spomnili dveh bendov, ki jih je takrat – leta 2001 – še glasbena postaja MTV vneto vrtela. Alien Ant Farm so s priredbo komada Smooth Criminal kralja popa Michaela Jacksona dokazali, da zna biti tudi punk rock zabaven in smešen, P. O. D. oziroma Payable on Death pa so s svojo Alive prodrli na ameriško nu metal sceno, z Youth og the Nation pa postali glas generacije, glas nacije in je žal zelo aktualna še danes.

“Še dvajset let po izidu je skladba relevantna, ravno tako kot takrat. Danes morda še bolj kot takrat, saj je mladina vedno bolj depresivna, število samomorov vztrajno narašča. Vse okrog nas je internet, preveč je informacij, nimaš več miru, da bi bil le otrok. Tu smo dvajset let po tem, še vedno se sprašujemo, kaj se dogaja z našo mladino.”

Youth of the Nation je bila leta 2003 nominirana za grammya za najboljšo hard rock skladbo, leto prej je bila v isti kategoriji nominirana tudi Alive. Obe prihajata z njihovega najbolj uspešnega in najbolj prodajanega albuma Satellite. Šele četrti album jim je tako prinesel svetovno slavo, koncertovali so doma in v tujini, najbolj pa si štejejo v čast, da jih je takrat k sodelovanju povabil njihov idol – Carlos Santana. Skupaj so ustvarili skladbo America.

“To je bila uresničitev sanj, za vse nas je bil on ikona. Odraščali smo v San Diegu v latinski skupnosti, po naših žilah teče latinska kri, on je bil za nas superzvezdnik. Bil je pozitivni strani glasbe, to, da nas je prepoznal in nas povabil k sodelovanju, pa je bila res uresničitev sanj.”

Kljub slavi, poslušanosti, tudi relevantnosti besedil njihovih skladb pa skupina P. O. D. nikoli več ni dosegla takšnega uspeha kot z albumom Satellite. Sonny Sandoval pravi, da seveda nikoli niso pričakovali takšnega uspeha, nikoli niso želeli biti popularen bend, saj so bolj za podzemno sceno, se zasmeji.

“Imamo svoja pravila, nismo rock zvezde, ko industrija od tebe dobi, kar hoče, se premakne k drugi skupini. Mi ne igramo rock igric, smo še vedno isti ljudje, še vedno smo enako oblečeni, živimo v istem kraju, delamo iste stvari. Drugi glasbeniki se zavoljo glasbene industrije spreminjajo, mi pa si tega nismo želeli. Seveda vse pride z neko ceno, ampak mi smo se odločili, da se ne bomo prodali, ampak bomo ostali zvesti sebi. In tako se moramo sprijazniti s tem, kar imamo. Nekaj časa je bilo super, ampak potem nočeš slediti pravilom, želiš živeti v svojem svetu, s katerim si ravno tako zadovoljen.”

Maja Stepančič