As ti tud not padu? je ponarodela fraza, menda avtorsko delo igralca Bogdana Lubeja, ki je v filmu Ne joči, Peter igral malega, štiriletnega hudomušnega Petra. Film so letos ob stoti obletnici rojstva režiserja Franceta Štiglica digitalno restavrirali in ga bodo v soboto ob 20-ih premierno v digitalni verziji predvajali v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Film, ki je v Štigličevi karieri pomenil prelom nekega zgodovinskega obdobja, saj je bil njegov zadnji partizanski film, je povezal več deset generacij, njegova sporočilnost pa je pomembna tudi v današnjem svetu.

Partizanska komedija je doživela digitalno prenovo, film je relevanten tudi v današnjem času, ko nam manjka solidarnosti in skrbi za sočloveka

As ti tud not padu? je ponarodela fraza, menda avtorsko delo igralca Bogdana Lubeja, ki je v filmu Ne joči, Peter igral malega, štiriletnega hudomušnega Petra. Film so letos ob stoti obletnici rojstva režiserja Franceta Štiglica digitalno restavrirali, v njegovi karieri pa je pomenil prelom nekega zgodovinskega obdobja, saj je bil njegov zadnji partizanski film, ki je povezal več deset generacij, njegova sporočilnost pa je pomembna tudi v današnjem svetu.

“Mislim, da Štigličevi filmi niso samo pričevanje o duhu nekega časa, ampak referenčne točke, kam nas lahko pripeljejo skrajnosti v družbenih odnosih. To so sporočila, ki so relevantna še danes,” – prof. Miran Zupanič, AGRFT

Maja Stepančič