Novi lastnik Tobačne mesto je Kreativni center Poligon obvestil, da z novim letom z njimi ne bodo podaljšali najemniške pogodbe.

Novi lastnik Tobačne mesto je Kreativni center Poligon obvestil, da z novim letom z njimi ne bodo podaljšali najemniške pogodbe

Konec septembra je Tobačna mesto v Ljubljani dobila novega lastnika. Projekt z 49 zemljišči na približno 86 tisoč kvadratnih metrih je za 25 milijonov evrov dokončno prešel v roke lani ustanovljenega podjetja Tobačna center. Srce Tobačne je v šestih letih delovanja postal Kreativni center Poligon, ki si je ustvaril ime enega izmed najbolj zaslužnih gradnikov nove, prijaznejše identitete soseke. Prostori na Tobačni 5, nadstropje nad največjo upravno enoto v Sloveniji, so postali drugi dom številnim mladim ustvarjalcem. Na njihovo žalost pa se je novi lastnik odločil, da jim z novim letom ne podaljša pogodbe, kar jih postavlja v precej neroden položaj, razlaga direktor Luka Piškorič.

“V Ljubljani je skoraj nemogoče najti tak prostor, kjer bi več ustvarjalcev lahko delalo skupaj. Po eni strani je dovolj velik, odprt, hkrati pa ima dostopno ceno.”

Poligon je najbolje ohranjen prostor v celotni Tobačni in zato jih odločitev novega lastnika, črnogorskega poslovneža Alena Sijarića, niti ne preseneča. Kako bo prostor uporabil smo vprašali njegovega zastopnika, agenta ABC nepremičnin Boštjana Blatnika.

“Na projektu Tobačna bo delalo od deset do dvajset ljudi, urejeni bodo poslovni prostori in predstavitvena pisarna, showroom in vzorčno stanovanje, kar bo omogočalo predstavitev širši javnosti, kaj se bo na področju zgradilo.”

Kaj se bo medtem zgodilo s Poligonom in njegovimi uporabniki še ne vemo, programska direktorica Eva Matjaž pa je vse prej kot optimistična.

“Samozaposleni se morajo povezovati, morajo biti skupaj, da zmanjšujejo tveganje svoje prekarne delovne pozicije. Vse skupaj je lahko dodatno tveganje za ustvarjalno sceno v Ljubljani in Sloveniji.”

Matevž Polajnar