Hibridna zgodovina je pri Toyoti že zelo dolga. Zdaj ni več dizelski ampak hibriden tudi RAV4 - nam se zdi, da so napravili korak v pravo smer. Še enkrat spomnimo, da vožnja s štirikolesno gnanim terencem daje lažen občutek, da smo v slabih vremenskih razmerah pred vsemi in se nam ne more nič zgoditi, a pogosto pozabimo, da pri zaviranju nimamo prednosti. Primož Lemež pa ugotavlja, da pri nas primanjkuje električnih vozil in napoveduje šesti simpozij Emobility, ki bo prihodnji teden v Ljubljani.

Cene električnih vozil so na prvi pogled res visoke, a če izračunamo stroške za daljše obdobje, potem pridemo do bolj ugodnih izračunov

Zunanji znaki, po katerih prepoznamo toyoto RAV4 zadnje generacije, so dovolj izraziti; s precej ostrimi linijami in predvsem veliko masko je videti precej zanimivo in tudi nastopaško. Znotraj je avtomobil urejen, kakovostno izdelan, pregleden in udoben, dovolj prostoren tudi na zadnji klopi in s 580 litri tudi v prtljažnem prostoru. Ob vsej prenovi, ki je RAV4 dvignila stopničko višje, pa se pravzaprav največja novost ali značilnost nove generacije skriva pod pokrovom motorja oziroma v pogonski kombinaciji. Če po novem kdo ob omembi RAV4 samo pomisli na besedo dizel, gredo ljudem pri Toyoti v hipu lasje pokonci. Pravi RAV4 je zdaj tisti s hibridnim sklopom, ki, to moramo priznati, deluje izjemno prijetno. 2,5-litrski bencinski motor zmore 160 kilovatov moči, kar je seveda veliko, zato zna biti RAV4 kar živahen in potegne skoraj 1700 kilogramov težko vozilo odločno, a ob pomoči brezstopenjskega ali neskončnostopenjskega (kakor hočete) menjalnika tudi prijetno enakomerno. Elektromotor sodeluje kar veliko, a skoraj neopazno. Pri speljevanju se odzove v hipu in vozilo neslišno potisne naprej, in tudi pri večji hitrosti avtomobil ni glasen. Več hrupa nastane le pri odločnem pritiskanju na plin. Še to dodajmo, da ne gre za priključni hibrid, sistem sam poskrbi za polnjenje manjše baterije. Pa poraba? Če vozimo z občutkom in ne pospešujemo grobo (predvidevamo, da kupci teh avtomobilov tudi niso ravno kakšni divjaki), potem lahko povprečje približamo šestim litrom. Pri Toyoti imajo veliko izkušenj z razvojen in preizkušanjem hibridnih sklopov, tako da ni bilo pričakovati, da bi bilo s takšnim pogonskim sistemom lahko v RAV4 kaj narobe. Pa vendar se nam zdi, da vsa stvar deluje še bolj prijetno in prepričljivo, kot smo pričakovali. Cena za hibridni RAV4 z bogato opremo premium in s pogonom na sprednji kolesi je blizu 41 tisočakov.

Vožnja s terenci s štirikolesnim pogonom je v slabih voznih razmerah nedvomno bolj varna kot z drugimi vozili, a Andrej Brglez vseeno opozarja na določeno nevarnost. Lažni občutek, da smo pred vsemi in da se nam ne more nič zgoditi v slabih voznih razmerah, lahko vara, predvsem pri zaviranju. Takrat fizika naredi svoje in zavorna pot ni nič krajša. Statistika verjetno prav zato v zadnjem času beleži več naletov vozil, v katerih so udeleženi prav terenci.

Prihodnji teden bo v Ljubljani že šesti Simpozij Emobility. Torej gre za izmenjavo izkušenj, debate, primerjave in pogled v prihodnost, kar zadeva električno mobilnost. Primož Lemež poudarja, da so cene električnih vozil na prvi pogled res visoke, a če izračunamo stroške za daljše obdobje, potem pridemo do bolj ugodnih izračunov. Sicer je, kar zadeva električne avtomobile, pri nas infrastruktura kar solidna, a so težave z dobavo električnih vozil.

Tudi pri Fordu se dogaja, namreč Fordu je žirija, ki jo sestavlja 25 specializiranih novinarjev, podelila dva naslova: naziv mednarodni dostavnik leta je prejel Ford Transit Custom Plug-in Hybrid in EcoBlue Hybrid, to sta prva elektrificirana dostavnika v tem segmentu; naziv mednarodni pickup leta pa so podelili (že drugič v zgodovini) Rangerju.

Še do vključno prihodnjega petka lahko glasujete za Slovenski avto leta. Glasovnico najdete na spletni strani Vala 202.

Janez Martinčič