Obletnico rojstva Franceta Prešerna kulturne ustanove po vsej Sloveniji tudi letos obeležujejo z Dnevom odprtih vrat. Današnji že 20-i Ta veseli dan kulture ponuja več kot 300 brezplačnih prireditev. Podroben opis dogodkov je na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.
Ljubljansko-filmsko festivalsko dogajanje se decembra tradicionalno konča z Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka. Letošnji 16. bo do nedelje v Kinodvoru, Slovenski Kinoteki in Stari mestni elektrarni v različnih sklopih prikazal 348 kratkih in 12 celovečernih animiranih filmov.
V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled razstava sodobne umetnosti Nemogoči mehanizmi priznane slovenske umetnice srednje generacije Mete Grgurević, ki svoje kinetične skulpture razstavlja doma in v tujini. Posebnost pregledne razstave avtoričinih del je, da poteka v dveh delih: v Umetnostni galeriji Maribor in v galeriji Künstlerhaus v Gradcu. Brigita Mohorič.
Zaključni dogodek praznovanja stoletnice trnovskega KUD-a France Prešeren ''100 let KUD-a'' bo nocoj v Gala hali Metelkove v Ljubljani.

animirani filmi ... kinetični sistemi

Obletnico rojstva Franceta Prešerna kulturne ustanove po vsej Sloveniji tudi letos obeležujejo z Dnevom odprtih vrat. Današnji že 20-i Ta veseli dan kulture ponuja več kot 300 brezplačnih prireditev, namenjenih vsem starostnim skupinam. Podroben opis dogodkov je na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Tudi letos filmsko festivalsko leto v Ljubljani končuje Animateka. 16. mednarodni festival animiranega filma predstavlja tristooseminštirideset kratkih in dvanajst celovečernih animiranih filmov. Bogat filmski in razstavni program festivala dopolnjujejo tudi predavanja in pogovori z avtorji znotraj platforme AnimatekaPRO, okrogle mize in koncert.

V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled razstava sodobne umetnosti Nemogoči mehanizmi priznane slovenske umetnice srednje generacije Mete Grgurević, ki svoje kinetične skulpture razstavlja doma in v tujini. Posebnost pregledne razstave avtoričinih del je, da poteka v dveh delih: v Umetnostni galeriji Maribor (do 1. marca) in v galeriji Künstlerhaus v Gradcu (od 31. januarja do 2. aprila).

Zaključni dogodek praznovanja 100 let KUD-a bo nocoj v Gala hali Metelkove v Ljubljani. Stoletnico trnovskega KUD-a France Prešeren bo popestrila skupina Lolita, potpuri glasbenih projektov – nastopili bodo Jani Kovačič, kantavtor Leon Matek, letošnji Ježkov nagrajenec Marko Brecelj – in tudi glasbeno-literarni performans ”Sakrabolt, Dolly Bad!”

Jolanda Fele