Danes zvečer se s slavnostno prireditvijo in podelitvijo Schwentnerjeve nagrade začenja 35. knjižni sejem, v četrtek pa bo v MGL premiera predstave Kar vem, da je res avstralskega dramatika Andrewa Bovella, ki jo je za slovenski oder režiral Luka Martin Škof.

Premiera predstave Mestnega gledališča ljubljanskega Kar vem, da je res avstralskega dramatika Andrewa Bovella, ki jo je za slovenski oder režiral Luka Martin Škof in odprtje 35. knjižnega sejma

Dogajanje predstave Kar vem, da je res je postavljeno v skromno družinsko hišo z vrtom v predmestju Adelajde in se odvije v enem letu. Bob in Fran sta vse življenje trdo garala, da bi si njuni štirje otroci lahko privoščili več, kot sta si sama. Andrew Bovell je z gledališčem povezan že 30 let, piše gledališke igre, prireja filmske scenarije in knjige, tudi pri nas pa njegove igre niso neznanka. Tokratna je bila v Avstraliji premierno prikazana leta 2016 in je njegovo najbolj zrelo delo, ki je zahtevalo čas.

“Igro je v sodelovanju s šestimi igralci in režiserjem ustvarjal tri leta. Ob pripovedovanju zgodb in spominov vseh prisotnih se je nabralo ogromno materiala, nato se je umaknil in sestavil to igro.” – prevajalka Alenka Klabus Vesel

Družina je lahko vir velike opore ali pa velikih frustracij, zato je iskanje pravilnega ravnovesja ljubezni v ospredju predstave, dodaja prevajalka.

“Ljubezen je velika sila, ki daje nepredstavljivo moč ali pa neznansko duši. Včasih se moramo iztrgati iz njenega primeža.”

Matevž Polajnar