Sreča je kot zdravje, vsak je sam odgovoren zanjo, hkrati pa so odločujoče tudi razmere, v katerih živimo. Ker imajo zadnji dve desetletji različni indeksi, ki merijo stopnjo sreče v Sloveniji, pozitivno rast, se zdi, da smo pri nas vse bolj srečni. Morda je k temu pripomoglo tudi članstvo v Evropski uniji, ki je v tem tednu dobila novo vladajočo garnituro z Ursulo von der Leyen na čelu. Nova komisija je dobila presenetljivo veliko število glasov, vendar bo kljub visoki podpori krmarila na spolzkem političnem terenu številnih interesov in rigidnih pravil. Teden komentira Miha Švalj.

Sveže imenovana Evropska komisija bo morala tako kot vladna koalicija pri nas, krmariti med različnimi interesi političnih strank in gospodarskim ohlajanjem

Sreča je kot zdravje, vsak je sam odgovoren zanjo, hkrati pa so odločujoče tudi razmere, v katerih živimo. Ker imajo zadnji dve desetletji različni indeksi, ki merijo stopnjo sreče v Sloveniji, pozitivno rast, se zdi, da smo pri nas vse bolj srečni. Morda je k temu pripomoglo tudi članstvo v Evropski uniji, ki je v tem tednu dobila novo vladajočo garnituro z Ursulo von der Leyen na čelu. Nova komisija je dobila presenetljivo veliko število glasov, vendar bo kljub visoki podpori krmarila na spolzkem političnem terenu številnih interesov in rigidnih pravil.

Da je politika umetnost krmarjenja med različnimi interesi, velja tudi na domačem političnem parketu, sploh če vodiš manjšinsko vlado, kot jo vodi slovenski premier Marjan Šarec. Ta teden se mu je koalicija zopet trikrat zamajala zaradi obveznega zdravstvenega zavarovanja, vaških straž in tajnih služb.

Živimo v družbi, v kateri ima vsakdo pravico do svojega mnenja, letošnji Slovenski knjižni sejem pa je pokazal, da živimo tudi v družbi, v kateri ne bi smel vsak imeti pravice, da svoja ekstremna in žaljiva stališča javno izraža, sploh če gre za vprašanja superiornosti, ki so svetu prinesla toliko gorja.

Ta teden so danski, kitajski in slovenski znanstveniki razvozlali genom človeške ribice, ki lahko dolga leta brez posledic živi brez hrane in regenerira svoje lastne ude. To bi lahko v prihodnosti postalo sveti gral medicine, vendar aplikacija superlastnosti različnih organizmov v človeški genom ostaja v domeni znanstvene fantastike, zato moramo za zdaj za svoje zdravje in srečo poskrbeti kar sami.

 

Miha Švalj