Poznamo že pahorizme, v tujini tudi bušizme in trumpizme. Ker so v medijskem prostoru kar nekaj časa vzhajali krofi, smo postali pozorni na metafore, prispodobe in pregovore v političnih replikah našega premierja.

V Jezikanju analiziramo uporabo prispodob, primer in pregovorov v govoru politikov, zlasti premierja Marjana Šarca. Kot pravi sam: "Eden nekaj pove, potem pa vsi ponavljajo kot papige."

"Če ste kdaj cvrli krofe, veste, kako je treba imeti kuhinjo zaprto, toplo in da nihče ne hodi noter. Če pa ti vsakih pet minut nekdo hodi v kuhinjo, pa tako naprej, pa ne bodo krofi uspeli. In približno tako je s temi projekti."

"Kdor ima stare vzorce, bo vedno kot hrček krožil v svojem kolesu, na koncu bo upehan, prišel pa ni nikamor."

"In bolj ko nam mečejo polena pod noge, višje jih preskakujemo in bolj odločni smo in bolj odločno gremo naprej."

"Kmečka logika v dobrem smislu je tista logika, ki ti pove, da so jagode najboljše takrat, ko je sezona za to. In ravno tako je z vsemi stvarmi v življenju."

To je le nekaj primerov izjav premierja Marjana Šarca, po katerem so primerjave, zgoraj je naštetih le nekaj, dobile oznako šarcizmi. Poznamo že pahorizme, v tujini tudi bušizme in trumpizme. Ker so v medijskem prostoru kar nekaj časa vzhajali krofi, smo postali pozorni na metafore, prispodobe in pregovore v političnih replikah.

Raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko pravi, da so metafore krasna retorična figura, je pa problem, "če so vsebinsko šibke ali jih uporabljaš kot izgovor, mašilo, ovinek, s katerim se izogneš konkretnemu odgovoru".

"Pri metaforah moraš biti zelo spreten. Lahko povzročijo odobravanje, dosežeš cilj, občinstvo, si pa na tankem ledu, da postaneš predmet posmeha, še zlasti če jo uporabiš na napačen način."

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj