Interval

Interval – 44: Premierni, Koncertni, Rock & Premiera

Rok Zalokar Trio s premiero skladbe P. S. Taal ... koncerti ... Dežurni krivci s 5. albumom Narobe svet in premiera izbora avtorskih skladb

Rok Zalokar Trio

foto: Jan Prpič

Premierni Interval: skladba P. S. Taal s prihajajočega albuma Port Songs mednarodne jazzovske zasedbe Rok Zalokar Trio.
Rok Zalokar Trio je slovensko-italijanska-nizozemska zasedba, v kateri delujejo: Rok Zalokar Alessandro Fongaro in Ruud Voesten.
Zasedbo vodi pianist in skladatelj Rok Zalokar, ki deluje med Rotterdamom in Ljubljano. Trio je nastal v Rotterdamu, kjer sta bila basist Alessandro Fongaro in bobnar Ruud Voesten med najbolj dejavnimi glasbeniki tamkajšnje scene.
Nastopil je na različnih nizozemskih prizoriščih, se predstavil na North Sea Jazz festivalu 2016, v istem letu pa dobil prestižno nagrado Erasmus Jazz Prize.

Projekt Port Songs so premierno predstavili na lanskem Jazz festivalu Ljubljana. V Cankarjevem domu so skladbe tudi posneli, mastering je delo Davea Darlingtona iz Bass Hit Studios iz New Yorka.
Istoimenski album je zbirka 9-ih skladb, povezanih s spomini iz obmorskih pristanišč, v katerih je pianist in skladatelj Rok Zalokar živel in ustvarjal leta 2016 in 2017. To sta bila Rotterdam in Kopenhagen. Multikulturnost teh mest je glavni navdih, ne kot neposredna kulturna fuzija, ampak bolj z abstrakcijo postopka, v katerem se ti elementi združijo. Uporaba izbora majhnih bitov različnih kultur je osnova za skladbo in improvizacijo. V glasbi so odmevi vplivov poezije, indijskih ritmičnih oblik, koralnega petja …
Album Port Songs bo Rok Zalokar Trio izdal 29. novembra pri založbi Modigo. Na dan izida bo koncertna predstavitev v klubu So(u)nd v Ljubljani.

Koncertni Interval: izbor dogodkov od nedelje do nedelje.

foto: Dežurni krivci

Interval Rocka & Premiera: skupina Dežurni krivci s prihajajočim petim albumom Narobe svet. Pred izidom albuma Narobe svet smo izbor pesmi predstavili premierno.
Dežurni krivci (Leon– vokal & kitara, Marko – solo kitara, Tomas – bas in Igor – bobni) iz Svetega Jurija ob Ščavnici delujejo od novembra 1996.
Po nastopu na dvajsetem jubilejnem Novem rocku 2000 so odigrali številne koncerte tako v klubih kot na festivalih v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji. Prvenec  Nikogaršnje mesto (daleč od ljubezni) so izdali leta 2001, leta 2002 album Dežurni krivci – Izštekani z živimi posnetki iz oddaje Izštekani na Valu 202. Leta 2003 je sledil drugi studijski album Kakor človek, oktobra 2007 tretji Strup in leta 2013 četrti album Fakti.
Albume so podprli z več videospoti, hkrati s četrtim Fakti pa je izšla istoimenska zbirka pesmi.
Tudi na novem albumu Narobe svet besedila pesmi tematsko ne odstopajo veliko od prejšnjih albumov: od kritike družbe, anomalij v kolektivnem mišljenju, osebnega odnosa posameznika do teh nepravilnosti, najdejo pa se tudi teme subjektivnega dojemanja življenja nasploh in družbenih odnosov.
Peti album Narobe svet bo uradno izšel 29. novembra 2019 pri založbi God Bless This Mess Records. Na dan izida – 29. novembra – bo prvi promocijski koncert novega avtorskega skupine Dežurni krivci v domačem klubu Jama v Svetem Juriju ob Ščavnici. 7.decembra ga bodo koncertno predstavili v Kinu Šiška v Ljubljani.