Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič z ljubljanske pravne fakultete sta na tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu svoji ekipi prinesli zmago v poznavanju prava vesolja

Zmagovalki v poznavanju prava vesolja na tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu

Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič z ljubljanske pravne fakultete sta na tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu svoji ekipi prinesli zmago v poznavanju prava vesolja. Tekmovanje je zamišljeno kot simulacija postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu in je sestavljeno iz dveh delov, pisnega in ustnega, organizirata ga Mednarodni inštitut za pravo vesolja in Evropski center za pravo vesolja.

Zmagovalki pravita, da je vesoljsko pravo poklic prihodnosti, saj gre za interdisciplinarno področje, kjer sodelujejo tehniške, pravniške in družboslovne vede.

“Pravila o vesolju določajo države same, glavne temelje pa določa Organizacija združenih narodov, ki določa, da je vesolje last vseh, da ga lahko vsi raziskujejo in, da si ga ne sme nihče prisvajati.” 

KANDIDATI SO BILI ŠE:

Andrej Mohar, okoljevarstvenik, ki je za svojo ekološko svetilko za osvetljevanje objektov kulturne dediščine prejel nagrado Mednarodnega združenja za temno nebo.

Nande Korpnik, arhitekt, ki je za svoj opus prejel platinasti svinčnik, priznanje, ki ga podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor.

Simon Podnar, strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana, ki je kolegi zasnoval računalniški algoritem, ki z rezultati običajnih preiskav krvi zazna možganski tumor.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Val 202