Kaja Doupona že šest let živi na Švedskem, tja se je po končanem študiju komunikologije odpravila študirat matematiko. Čeprav je nikoli prej ni marala!

Kaja Doupona že šest let živi na Švedskem, tja se je po končanem študiju komunikologije odpravila študirat ...

… matematiko. Čeprav je nikoli prej ni marala. Novopečena mamica šest tednov starega dojenčka si je življenje uredila v Malmöju, tretjem največjem mestu na Švedskem. Magistrsko nalogo iz matematične statistike je pripravila med delom v bolnišnici. Tam je sodelovala v interdisciplinarni raziskovalni skupini zdravnikov in matematikov, ki razvija modele, s katerimi se preverja kakovost intenzivnih neg. Sama je izpopolnjevala mednarodni sistem analize statističnih podatkov krvnih slik bolnih novorojenčkov, na podlagi katerega lahko zdravniki natančneje napovedujejo, ali bodo ti preživeli. Ta hip končuje še magisterij iz komunikologije, ramišlja pa tudi o doktoratu iz medicinske statistike. Za Švede pravi, da so bolj zaprti, ne pogovarjajo se z ljudmi, ki jih ne poznajo:

“Švedov se prijemlje navada, da trgovci v trgovinah strankam na blagajni v pozdrav zaželijo lep dan. Nekateri starejši Švedi so zaradi tega skoraj jezni, da je to amerikanizacija, da ni švedsko.”

Tudi “veseli december” je tam drugačen, nimajo namreč stojnic s kuhanim vinom in vsem, kar paše zraven.

“Tukaj imajo tako, da se lučke na smrečicah prižgejo konec novembra, praznične luči pa gorijo celo zimo, ker je tako temno.”

Na božični večer pa je tradicija polna miza, na kateri prevladujejo ribe, ne manjkajo pa niti klobase in zelje. Značilna sladica je mlečni riž s cimetom in sladko smetano, ki je Kajina najljubša sladica, saj jo spomnja na dom in mamino kuhinjo. Odkar je tudi sama postala mamica, Slovenijo in družino tu precej pogreša.

Mitja Peček