Dr. Pieter Judson je svetovno priznan ameriški zgodovinar, rojen na Nizozemskem, ki je sprva imel za zgodovinarja nenavadne ambicije, hotel je postati politik.

 “Ko sem bil mlad, sem mislil, da bom kot politik najlažje spremenil družbo. Potem sem se hitro naučil, da imajo tudi politiki veliko omejitev.”

 

Zato se je odločil, da bo njegov prispevek k družbi raje akademski. Najprej je sicer hotel specializirati zgodovino nacizma,  a ga je profesor na Univerzi Columbia v New Yorku prepričal, da bo imel več priložnosti s takrat manj oblegano temo – Habsburžani. Kot strokovnjak danes najpogosteje odgovarja na vprašanje, kaj bi se lahko današnja EU naučila od Avstro-Ogrske.

 Če že iščemo kak zgled v Avstro-Ogrski, je bila to država, ki je relativno uspešno delovala in shajala z različnimi jeziki. S knjigo o Habsburžanih sem hotel pokazati, da so ljudje takrat živeli pod istimi institucijami, da so imeli veliko skupnega in to, kar so imeli skupnega, so tudi razumeli. Veliko današnjih Evropejcev žal nima predstave, zakaj je EU za njih sploh dobra. 

 

Poleg zgodovine na Evropski univerzi v Firencah Judson predava tudi predmet Spol in seksualnost.

 “Določeni načini življenja naj bi ogrožali večino, saj manjšina dobiva pravice. Velja za vse mogoče družbene skupine. Od spolnih, do danes tako aktualnih migrantov. Ko denimo danes govorimo o migracijah, tako kompleksnega vprašanja seveda ne morete poenostaviti zgolj z vzkliki, da gre za invazijo v Evropo.”

Tadej Košmrlj