Iz Zagreba Tanja Borčić Bernard o stavki učiteljev, predvolilni kampanji za predsedniško mesto in predsedovanju Hrvaške Svetu Evropske unije.

Do predsedniških volitev na Hrvaškem je le še dobre tri tedne. Po javnomnenjskih anketah je v vodstvu trenutna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, vendar se ne bo prav mirno sprehodila do drugega mandata, saj ji podpora rahlo upada. Poleg tega so njeni protikandidati bistri in spretni govorniki, ki ji lahko očitajo marsikaj, na primer podporo koruptivnim politikom.

So pa tekmo za predsedniško mesto dodobra zasenčili protesti šolnikov. Petdeset tisoč ljudi je na osrednjem zagrebškem trgu Bana Jelačića, skupaj z zaposlenimi v hrvaških osnovnih in srednjih šolah, vzklikalo, da je dovolj. Pri tem ne mislijo le na dovolj poniževanja učiteljskega poklica, temveč da je bilo dovolj poniževanja vseh poštenih državljanov Hrvaške, ki leta gledajo, kako za nekatere vedno denar je, za druge pa le drobtinice.

“Petnajst let sem delala v kar sedemnajstih šolah hkrati. Grafomotorne vaje sem z otroki pogosto delala v prostorih brez gretja, tako da so morali učenci nositi rokavice. Namesto da bi se ukvarjali z otroki, morajo učitelji v sklopu nove izobraževalne reforme reševati spletne tečaje, za katere dobivajo posebne nalepke, kar nima nobenega smisla.”Lilijana Šiljak, defektologinja

V času predsedniških volitev bo Hrvaška prvič prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, ki bo potekalo v prenovljeni stavbi Narodne in univerzitetne knjižnice v Zagrebu, kjer v teh dneh še vedno stojijo gradbeni stroji, vendar Tanja Borčić Bernard poudarja, da je Hrvaška že večkrat dokazala, da je izredno dobra v improvizaciji.

Mitja Peček