Po septembrskih zmagah je slovenska nogometna reprezentanca, z njo pa upi na uvrstitev na EURO, v oktobru trdno strmoglavila. Četrtkov poraz v Skopju in sinočnji v Ljubljani sta vrata evropskega prvenstva za Slovenijo tako rekoč povsem zaprla. Za Slovenci sta verjetno najslabši predstavi v tem ciklusu.

V osmi epizodi tosezonskega nogometnega podkasta Žoga je okrogla strokovni komentator Radia Slovenija in nekdanji reprezentant Marinko Galić ob razočaranju po sinočnjem porazu povedal: "To je bila verjetno najslabša tekma te ekipe v teh kvalifkacijah. Po septembru smo imeli vsi neko upanje, a smo padli na zelo trda, vendar tudi morda realna tla. Ponavljam se že stotič, vendar naša igra preveč bazira na enem igralcu, na Josipu Iličiću. Makedonci in Avstrijci niso zanič in imajo vizijo, kako ustaviti nasprotnika. Kar pomeni, da ko ustaviš iličića, ustaviš Slovenijo, to je po tekmi v Skopju povedal tudi makedonski kapetan Pandev."

Galiču so se na tribuni stadiona Stožic nemudoma po tekmi pridružili še trije novinarji radijske športne redakcije. Ob voditelju Marko Cirmanu še Boštjan Janežič in Jože Pepevnik. Slednji je poleg anemične Slovenije videl tudi razigrano Avstrijo.

"Veliko se bo govorilo in pisalo o tem, kako slaba je bila Slovenija, vendar je treba izpostaviti tudi razpoloženost in razigranost avstrijske ekipe. Tudi brez Arnautovića so bili izjemni, njegova odsotnost se jim sploh ni poznala oz. jim škodila. Napadalna nevarnost se je porazdelila, žoga je izjemno hitro potovala, kombinatorika v zvezni vrsti in hiter prehod napad ... prav vse je tokrat delovalo, "štimalo" v avstrijski igri in ravno toliko, kot je bila Slovenija slaba, so bili Avstrijci odlični."

Selekor slovenske reprezentance Matjaž Kek na tiskovni konferenci po tekmi truda ekipi sicer ni oporekal, nogometni reporter Radia Slovenija Boštjan Janežič pa ne v SKopju ne v Ljubljani v primerjavi s septembrom ni videl prave energije: "Selektor Kek je omenjal, da igra ni bila kakovostna, a je manjkala tudi energija, ni bilo prave volje. Uporabil je na popolnoma isto postavitev, kot v Makedoniji, ko je igra v drugem polčasu razpadla. Tokrat tudi na domačem igrišču ni bilo nič bolje, čeprav smo to ob pregovorno boljši igri Sloveniji doma pričakovali. Avstrijci so bili boljši posamično, predvsem pa kolektivno."

Na evropsko prvenstvo se je iz skupine G sinoči ob zmagi nad Severno Makedonijo že uvrstila Poljska, samo točka pša zdaj do potrditve drugega mesta loči Avstrijo. Marinko Galič navkljub slovenskemu razočaranju meni, da je stanje na lestvici skupine G realno: "To je verjetno res naša realna slika. Pred kvalifikacijami bi tudi večina napovedala lestvico, kot je v skupini zdaj. Poljska, Avstrija, pa potem Slovenija z ostalimi. Vendar smo septembra proti Poljakom in Izraelcem pokazali fanatično borbenost in to morda biti vodilo za naprej. Nenazadnje Slovenci nismo tipično balkanski športni narod, nimamo kopice kreativcev, smo bolj delavni in to velja tudi v nogometu. Ko tako funkcioniramo, imamo uspeh, v nasprotnem primeru pa ne moremo računati na zmago niti proti ekipam, ki so na papirju slabše od Poljske in Avstrije."

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu podkastu!

Četrtkov poraz v Skopju in sinočnji v Ljubljani sta vrata evropskega prvenstva za Slovenijo tako rekoč povsem zaprla. Za Slovenci sta verjetno najslabši predstavi v tem ciklu

V osmi epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla v tej sezoni je strokovni komentator Radia Slovenija in nekdanji reprezentant Marinko Galič ob razočaranju po sinočnjem porazu povedal: “To je bila verjetno najslabša tekma te ekipe v teh kvalifikacijah. Po septembru smo imeli vsi neko upanje, a smo padli na zelo trda, vendar tudi morda realna tla. Ponavljam se že stotič, vendar naša igra preveč temelji na enem igralcu, na Josipu Iličiću. Makedonci in Avstrijci niso zanič in imajo vizijo, kako ustaviti nasprotnika. To pomeni, da ko ustaviš Iličića, ustaviš Slovenijo – to je po tekmi v Skopju povedal tudi makedonski kapetan Pandev.”

Jože Pepevnik: “Veliko se bo govorilo in pisalo o tem, kako slaba je bila Slovenija, vendar je treba omeniti tudi razpoloženost in razigranost avstrijske ekipe. Tudi brez Arnautovića je bila izjemna, njegova odsotnost se ji sploh ni poznala oz. ji škodila. Napadalna nevarnost se je porazdelila, žoga je izjemno hitro potovala, kombinatorika v zvezni vrsti in hiter prehod, napad … Prav vse je tokrat delovalo v avstrijski igri in ravno toliko, kot je bila Slovenija slaba, so bili Avstrijci odlični.”

Selekor slovenske reprezentance Matjaž Kek na tiskovni konferenci po tekmi truda ekipi sicer ni oporekal, nogometni reporter Radia Slovenija Boštjan Janežič pa ne v Skopju ne v Ljubljani v primerjavi s septembrom ni videl prave energije.

Boštjan Janežič: “Selektor Kek je omenjal, da igra ni bila kakovostna, a je manjkala tudi energija, ni bilo prave volje. Uporabil je popolnoma enako postavitev kot v Makedoniji, ko je igra v drugem polčasu razpadla. Tokrat tudi na domačem igrišču ni bilo nič bolje, čeprav smo to ob pregovorno boljši igri Slovenije doma pričakovali. Avstrijci so bili boljši posamično, predvsem pa kolektivno.”

Na evropsko prvenstvo se je iz skupine G sinoči ob zmagi nad Severno Makedonijo že uvrstila Poljska, samo točka pa zdaj od potrditve drugega mesta loči Avstrijo. Marinko Galič kljub slovenskemu razočaranju meni, da je stanje na lestvici skupine G realno.

Marinko Galić: “To je verjetno res naša realna slika. Pred kvalifikacijami bi tudi večina napovedala lestvico, kakršna je zdaj v naši skupini. Poljska, Avstrija, pa potem Slovenija s preostalimi. Vendar smo septembra proti Poljakom in Izraelcem pokazali fanatično bojevitost in to bi morda moralo biti vodilo za naprej. Nenazadnje Slovenci nismo tipično balkanski športni narod, nimamo kopice kreativcev, smo bolj delavni in to velja tudi v nogometu. Ko delujemo tako, imamo uspeh, v nasprotnem primeru pa ne moremo računati na zmago niti nad ekipami, ki so na papirju slabše od Poljske in Avstrije.”

Vabljeni k poslušanu celotnega podkasta.

Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik