Šport 202

Lestvica naše skupine je realna

Četrtkov poraz v Skopju in sinočnji v Ljubljani sta vrata evropskega prvenstva za Slovenijo tako rekoč povsem zaprla. Za Slovenci sta verjetno najslabši predstavi v tem ciklu

IMG_8256
Jože Pepevnik, Marinko Galič, Marko Cirman in Boštjan Janežič
foto: Luka Dolar

V osmi epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla v tej sezoni je strokovni komentator Radia Slovenija in nekdanji reprezentant Marinko Galič ob razočaranju po sinočnjem porazu povedal: “To je bila verjetno najslabša tekma te ekipe v teh kvalifikacijah. Po septembru smo imeli vsi neko upanje, a smo padli na zelo trda, vendar tudi morda realna tla. Ponavljam se že stotič, vendar naša igra preveč temelji na enem igralcu, na Josipu Iličiću. Makedonci in Avstrijci niso zanič in imajo vizijo, kako ustaviti nasprotnika. To pomeni, da ko ustaviš Iličića, ustaviš Slovenijo – to je po tekmi v Skopju povedal tudi makedonski kapetan Pandev.”

Jože Pepevnik: “Veliko se bo govorilo in pisalo o tem, kako slaba je bila Slovenija, vendar je treba omeniti tudi razpoloženost in razigranost avstrijske ekipe. Tudi brez Arnautovića je bila izjemna, njegova odsotnost se ji sploh ni poznala oz. ji škodila. Napadalna nevarnost se je porazdelila, žoga je izjemno hitro potovala, kombinatorika v zvezni vrsti in hiter prehod, napad … Prav vse je tokrat delovalo v avstrijski igri in ravno toliko, kot je bila Slovenija slaba, so bili Avstrijci odlični.”

Selekor slovenske reprezentance Matjaž Kek na tiskovni konferenci po tekmi truda ekipi sicer ni oporekal, nogometni reporter Radia Slovenija Boštjan Janežič pa ne v Skopju ne v Ljubljani v primerjavi s septembrom ni videl prave energije.

Jože Pepevnik, Marinko Galič, Marko Cirman in Boštjan Janežič

foto: Luka Dolar

Boštjan Janežič: “Selektor Kek je omenjal, da igra ni bila kakovostna, a je manjkala tudi energija, ni bilo prave volje. Uporabil je popolnoma enako postavitev kot v Makedoniji, ko je igra v drugem polčasu razpadla. Tokrat tudi na domačem igrišču ni bilo nič bolje, čeprav smo to ob pregovorno boljši igri Slovenije doma pričakovali. Avstrijci so bili boljši posamično, predvsem pa kolektivno.”

Na evropsko prvenstvo se je iz skupine G sinoči ob zmagi nad Severno Makedonijo že uvrstila Poljska, samo točka pa zdaj od potrditve drugega mesta loči Avstrijo. Marinko Galič kljub slovenskemu razočaranju meni, da je stanje na lestvici skupine G realno.

Marinko Galić: “To je verjetno res naša realna slika. Pred kvalifikacijami bi tudi večina napovedala lestvico, kakršna je zdaj v naši skupini. Poljska, Avstrija, pa potem Slovenija s preostalimi. Vendar smo septembra proti Poljakom in Izraelcem pokazali fanatično bojevitost in to bi morda moralo biti vodilo za naprej. Nenazadnje Slovenci nismo tipično balkanski športni narod, nimamo kopice kreativcev, smo bolj delavni in to velja tudi v nogometu. Ko delujemo tako, imamo uspeh, v nasprotnem primeru pa ne moremo računati na zmago niti nad ekipami, ki so na papirju slabše od Poljske in Avstrije.”

Vabljeni k poslušanu celotnega podkasta.