Aktualno

Val 202 teče: Tretja postaja – Ljubljana

Osrednja tema tokratnega tekaškega treninga z maratoncem in tekaškim trenerjem Romanom Kejžarjem je telesna zmogljivost in zdravje tekača

tektek
foto: Maja Ratej

Ekipa valovske tekaške karavane je znova zavila v Ljubljano. Osrednja tema tega tekaškega treninga z maratoncem in tekaškim trenerjem Romanom Kejžarjem sta telesna zmogljivost in zdravje tekača. Preverjamo, kako poteka obremenitveni test, ki postaja v svetu rekreativnega teka vse bolj priljubljen. Kot posebna gostja oddaje se nam je pridružila zdravnica in profesorica športne vzgoje Petra Zupet.

Prostovoljec David je odtekel obremenitveni test: 12 km/h na 7% klancu!

foto: Val 202

Val 202 teče: Prva postaja – Ljubljana

Osrednji del treninga je predstavljal “fartlek”. To je intervalna igra, kjer kombiniramo tekaške odseke različnih hitrosti. Popestrimo ga lahko s poskoki, počepi … : Težko ga je izvajati narobe. Pri fartleku ponavadi ni težav z motivacijo, ker ne gre za monotono nabiranje kilometrov.”

Val 202 teče: Druga postaja – Maribor

V oddaji smo se posvetili tudi izbiri primerne tekaške obutve. Kot je povedal tekaški trener Uroš Kožar, se je najpomembneje vprašati, po kakšnem terenu boste tekli. “Rekreativnim tekačem začetnikom priporočam več blaženja, tekačem, bolj usmerjenim v rezultat, pa manj. Sicer pa ne velja pravilo, da za (naj)več cene dobimo najboljše copate.”

Udeleženci akcije Val teče

foto: Val 202

Val 202 teče: Četrta postaja – Novo mesto

Pred največjim tekaškim dogodkom v Sloveniji bomo s tekači zbrali vse ključne podrobnosti, ki jih moramo vedeti pred večjimi tekmami. V Novem mestu se bomo pridružili tekaški ekipi Primoža Kobeta.