Športni reporterji s poslušalci delijo svoja doživetja s prizorišč doma in po svetu. Jutranja Športna zgodba se ne nanaša nujno le na tekmovanje samo, radi pokukamo še v zakulisje.

Plezalne tekme v Evropi so dobro obiskane, 2000 gledalcev se na Kitajskem na njih ne zbere nikoli

Slab mesec je od tekme svetovnega pokala v Kranju. Ko so odgovorni pri mednarodni zvezi sporočili, da je prihodnje leto verjetno ne bo več v koledarju, se je marsikdo vprašal: “Zakaj pa ne? Kaj pa Kranju manjka?”

Plezalne tekme v Evropi so dobro obiskane, 2000 gledalcev se na Kitajskem na njih ne zbere nikoli. Tudi pravega plezalnega razpoloženja tam ni, podalpska mesta, kot so Kranj, Arco ali Chamonix, že zaradi svoje lege ponujajo drugačno izkušnjo.

A vendarle, ob pogledu na fotografije s tekmovališč v kitajskem obmorskem mestu Šjamen je odgovor kot na dlani. Predstavljajte si portoroški hotel Palace, ki stoji na manjši vzpetini nad morjem, pod njim pa odprto tekmovališče za plezanje s stenama za težavnost in hitrost. Na vrhu težavnostne stene je terasa z balkonom, od koder je prelep razgled na prizorišče, morje in urejeno zeleno okolico. Od tu vodi pot na plažo, ki je le lučaj oddaljena od prizorišča tekme svetovnega pokala. S čim takim pri nas ne moremo tekmovati.

Matej Hrastar