Ime tedna

Vesoljsko pravo je poklic prihodnosti

Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič z ljubljanske pravne fakultete sta na tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu svoji ekipi prinesli zmago v poznavanju prava vesolja

IMG_1562
foto: Sta

Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič z ljubljanske pravne fakultete sta na tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu svoji ekipi prinesli zmago v poznavanju prava vesolja. Tekmovanje je zamišljeno kot simulacija postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu in je sestavljeno iz dveh delov, pisnega in ustnega, organizirata ga Mednarodni inštitut za pravo vesolja in Evropski center za pravo vesolja.

Zmagovalki pravita, da je vesoljsko pravo poklic prihodnosti, saj gre za interdisciplinarno področje, kjer sodelujejo tehniške, pravniške in družboslovne vede.

“Pravila o vesolju določajo države same, glavne temelje pa določa Organizacija združenih narodov, ki določa, da je vesolje last vseh, da ga lahko vsi raziskujejo in, da si ga ne sme nihče prisvajati.” 

Rezultati

Loading ... Loading ...
Glasovali ste še za:

Študentska ekipa Veverice, ki jo sestavljajo Jure Tič, Črt Rajšter in Rok Peterlin, je z mobilno aplikacijo Varuh zmagala na hackatonu Moja varnost in mobilnost. Aplikacija pomaga mladostnikom v stiski pri iskanju Unicefovih varnih točk.

Marko Brecelj, kantavtor, sodobni ustvarjalec in družbeni kritik, prejemnik Ježkove nagrade RTV Slovenija, ki žirije ni prepričal samo kot avtor in izvajalec zimzelenih skladb domačega kantavtorstva in rokovske satire, temveč kot vsestranski umetnik.

 

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).