Ime tedna

Osnovne stvari morajo ostati v domeni zdravnikov

Ime tedna je postal Simon Podnar, strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana

Zdravnik
foto: valelopardo / 6 images

Simon Podnar, strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana, ki je s soavtorji v članku znanstvene revije Scientific reports dokazal, da je z običajnimi preiskavami krvi in uporabo algoritma strojnega učenja, mogoče postaviti diagnozo možganskega tumorja. Algoritem je med 15.000 krvnimi vzorci izluščil nekaj več kot 700 primerov z diagnozo možganskega tumorja.

“Konkretni algoritem še ni apliciran v informacijskem sistemu UKC Ljubljana, uporabljamo pa že bolj splošen algoritem, ki s pomočjo podatkov postavi deset najbolj verjetnih diagnoz.”

Glavna niša teh sistemov je tam, kjer naši možgani niti ne pridejo blizu, pravi doktor Simon Podnar.

“Osnovne stvari, kot je na primer hematološka analiza, pa bodo, oziroma bi morale ostati v domeni zdravnikov.”

Rezultati

Loading ... Loading ...
Glasovali ste še za:

Zoran Smiljanić in Blaž Vurnik, avtorja stripovske biografije Ivan Cankar: Podobe iz življenja. Za živopisni življenjepis našega največjega pisatelja od zibke do groba, sta na festivalu stripa Tinta prejela Zlatirepec, nagrado za najboljši slovenski strip, ki jo podeljuje Zavod Stripolis.

Sonja Weiss, prevajalka, ki je za prevod dela Zbrani spisi II neoplatonističnega filozofa Plotina, prejela letošnjo Jermanovo nagrado. Priznanje za izjemne prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).