Zgodbe

Pot v ID

V petih epizodah Siddharta, dva nekdanja člana in producent ne samo o prvencu ID

Pred dvajsetimi leti je pet fantov spoznalo, da ni poti nazaj. Ko so ti prvič prestopili prag studia, se ni zgodila Narnija, ravno nasprotno. Spoznali so, da v resnici še ne znajo. A so jih na drugi strani čakali ljudje, ki so začutili, da bodo storili vse, da se bodo naučili. Dvajset let pozneje je Siddharta še vedno tu. Od prvih nespretnih prijemov za instrumente do spoznanja, da množice pod odrom vzklikajo njihova imena. Pot v ID, v prvi osebi ednine in množine.

1. del: Siddharta – Od Modre špilje do fotokopirnice, via Tivoli do konservatorija v Celovcu

Vsak bend ima zgodbo o demoposnetkih, o bobnarju, ki se mu v resnici ni dalo, o kitaristu, ki je pridno študiral, in o članu benda, ki je v resnici edini obvladal svoj instrument. Siddharta ima tudi zgodbo o glasbeniku, ki je bil najprej fen, potem pa član.

2. del: Siddharta – Slovo, prvič v studiu, prvič na turnejo, moj najljubši del ID-a

Pet posameznikov govori o prvih občutkih, ko so končno prišli do studia, o spoznanju, da vizija vseh ni ena, o starših, ki so posojali denar, hodili na koncerte in kupovali zgoščenke, o poti v Kočevje čez Trojane. In vsak član Siddharte ima najljubši ID. Nekateri si ga celo delijo.

3. del: Primož Majerič – Od akrobatike do bas kitare

Ustanovni član skupine Siddharta. Od otroškega druženja, neuglašene kitare, ponev in loncev, roka in diska. O vezi, ki je peljala od šole do studia.

4. del: Cene Resnik – Saksofon in ene par muskontarjev z gradbene

Saksofonist Siddharte, ki je “odhajal” ves čas, a ostal do konca, ki je bil neizogiben. Vesoljec med rokerji.

5. del: Dejan Radičević, tonski mojster, producent ID-a

Vajenec v najboljšem studiu v Sloveniji, na Balkanu in širše. Vajenec mentorja, ki je zaznal, da bi Siddharta lahko prodala 300 zgoščenk, če bo pela v slovenščini. Dejan, prvi in spet. Z druge strani mešalne mize.

Preberite še: Tomi vs. Grega: s Siddharto in Big Foot Mamo podirala meje slovenskega rocka. Pevca glasbenih skupin Siddharta in Big Foot Mama Tomi Meglič in Grega Skočir v MMC-jevem Mikserju o spremembah v glasbeni industriji in začetkih skupin pred 20 oziroma 30 leti.