Aktualno

Napredek se dogaja s polžjo hitrostjo

Indeks enakosti spolov za leto 2019 Slovenijo uvršča na enajsto mesto

graf enakosti spolov
Graf enakosti spolov
foto: Evropski inštitut za enakost spolov / twitter @eurogender

Evropski inštitut za enakost spolov od leta 2005 naprej spremlja in točkuje posamezno državo in povprečje Unije, pri tem za zdaj nedosegljivih 100 točk pomeni doseženo enakost. Podrobnosti indeksa enakosti spolov za leto 2019 pojasnjuje Maruša Gortnar, ki je od oktobra naprej vodja projektov pri Evropskem inštitutu za enakost spolov v Vilni. 

Evropski inštitut za enakost spolov bo v Bruslju objavil aktualni Indeks enakosti spolov za leto 2019, ki omogoča primerjavo med posameznimi državami članicami. Katere ključne ugotovitve prinaša in kam se na tem področju uvršča Slovenija? O tem z vodjo operacij pri Evropskem inštitutu za enakost spolov Marušo Gortnar.

“Ko smo lansko leto objavljali indeks, smo rekli, da se premikamo k enakosti spolov po polžje.  Letos ugotavljamo, da gre napredek v pravo smer, ampak do cilja smo še zelo daleč. Indeks 100 pomeni polno enakost žensk in moških, v Evropski uniji smo trenutno pri točki 67,4. Od lanskega leta smo napredovali za eno točko. Res smo še daleč od cilja.” – Maruša Gortnar

Indeks spremlja napredek enakosti spolov na šestih ključnih področjih: delo, denar, znanje, čas, moč in zdravje, ter dveh tako imenovanih satelitskih področjih, ki nista vključeni v končno oceno, to sta nasilje nad ženskami in intersekcijska neenakost. Evropska unija je najbližje spolni enakosti na področju zdravja (88,1 točke) in denarja (80,4 točke).  Kljub največjemu napredku je najslabši rezultat v evropskem povprečju še vedno na področju moči (51,9 točke), torej je še vedno zelo veliko neenakosti v zasedanju vodilnih položajev v gospodarstvu in politiki.

Slovenija je med osemindvajsetimi državami članicami na enajstem mestu (68,3 točke). Največjo enakost dosegamo na področju zdravja (87,1 točke), najmanjšo na področju znanja (56 točk).

“Slovenija napreduje hitreje kot je povprečje EU. Najbolj smo napredovali na področju  moči in odločanja, tako v političnem, ekonomskem in na socialnem področju. Še vedno je eden ključnih izzivov segregacija in področje časa, kjer vidimo, da se ženske manj pogosto vključujejo v razne družbene in družabne aktivnosti, kar je posledica tega, da več dela prevzemajo doma.” – Maruša Gortnar, Evropski inštitut za enakost spolov