Kulturnice

Oktober Jazz v Novi Gorici in Julija v Novem mestu

Od Nove Gorice do Novega mesta

There Be Monsters _ Foto_ Nina Pernat   IMG_2256
Boštjan Simon: There Be Monsters
foto: Nina Pernat

Na Goriškem, na obeh straneh meje, na dveh festivalih v tem tednu odzvanja jazz.
Festival Oktober Jazz 2019 se je v Kulturnem domu Nova Gorica začel včeraj s koncertom avtorske glasbe goriškega saksofonista Boštjana Simona in njegovega mednarodnega kvinteta There Be Monsters. Program festivala Oktober Jazz 2019 je ”svež, zanimiv in pester, ponuja različno jazz glasbo in odpira številna nova glasbena obzorja,” pravi vodja festivala in direktorica novogoriškega kulturnega doma Pavla Jarc.  Še pet koncertov mednarodnih zasedb se bo zvrstilo do sobote, 26. oktobra. Letošnja festivalska novost je poleg že tradicionalnega sodelovanja z društvom Controtempo iz Krmina in festivalom Jazz & Wine of Peace novo sodelovanje z Mandau Jazz festivalom iz Zittaua.
Krminski festival Jazz & Wine Of Peace na Goriškem, ki je eden največjih jazz festivalov v Italiji,  bo  do 27. oktobra v mestnem gledališču Krmin in po slikovitih okoliških krajih gostil več kot 20 mednarodnih zasedb.

Julija je naslov opere neiztrohnjene ljubezni, ki nastaja v produkciji Zavoda Novo mesto. Libreto romantične zgodbe pesnika Franceta Prešerna in njegove ljubezni Julije je napisal Igor Grdina, glasbo pa Aleš Makovac.