Prepiri, manipulacije in špekulacije so del ne le slovenske, ampak tudi svetovne politike. To je pač realnost, ki ji ne uide nobena politična garnitura, a ko politična elita zaradi takšnih in drugačni zgodb, predvsem pa neporavnanih računov, začne spodjedati atribute države, bi se morali prižgati vsi alarmi in za začetek utišati vsaj skovikanje.

Ko začne elita zaradi takšnih in drugačnih zgodb ter neporavnanih računov spodjedati atribute države, bi se morali prižgati vsi alarmi in za začetek utišati vsaj skovikanje

Prepiri, manipulacije in špekulacije so del ne le slovenske, ampak tudi svetovne politike. Delovanje slovenske tajne službe je že dobra dva tedna na dnevnem redu politike in javnosti. No, če smo natančnejši, opazujemo spor med SOVO in parlamentarno komisijo, ki preiskuje tajne službe. Razlog je predaja dokumentacije, povezane z zaposlitvijo premierjeve prijateljice na Sovi. Glavne akterje zgodbe bi moralo uhajanje informacij skrbeti, a nič ne kaže, da jih.

Na Sovi bi si zagotovo želeli, da bi imeli več značilnosti svojega zaščitnega znaka pegaste sove. Ta je prilagojena nočnemu lovu, ima neslišen let, zelo razvit sluh, oster kljun in kremplje, ljudje pa ji pripisujejo paranormalne moči, saj pooseblja skrivnost, magijo in modrost. Naša Sova se proti sovražniku bori s kazenskimi ovadbami, v teh dneh pa so zato znova postale aktualne besede pokojnega Franceta Bučarja, da ko o tajni službi govori javnost, ni več tajna.

Po vseh vlogah, ki jih politiki igrajo v tragi-komedijah, dramah, srhljivkah, znanstvenih fantastikah, niti ne preseneča, da so si poslanke in poslanci zaželeli nagrade, a zadnjih hip spoznali, da ljudje poslanskega dela ne cenijo toliko kot poslanci sami. Zato zdaj z zakonom, ki bi poslancem omogočil dodatne privilegije, ne bo nič, saj ga bodo zaradi pritiska javnosti zavrnili. Še vedno pa jim ostajajo nekatere bonitete, kot je denimo neobdavčen dodatek za delo v volilni enoti, ki znaša med 500 do 800 evri. Med tem pa v Sloveniji še vedno 268 tisoč ljudi živi pod pragom revščine.

 

Nataša Mulec