Kje pa vas čevelj žuli

Pridite ven, razbili vas bomo!

Prejšnji mesec sta se zgodila kar dva nasilna napada na ljudi LGBT. Povečano število nedemokratičnih, ekstremističnih, tudi nasilnih dejanj ni opazno samo v Sloveniji

žulj 1
foto: Pixabay

V petek zjutraj so nasilneži napadli klub LGBT v Ljubljani. Pet sodelavcev je končevalo klubski večer, med njimi sta bila tudi Blaž Brumen in Anemarija Planšek. Pol ure po odhodu varnostnikov se je začelo razbijanje po vratih.

Ves čas so se drli na nas s homofobnimi žaljivkami in grožnjami s fizičnim napadom.” – Blaž Brumen

Da Slovenija ni varna država in da smo še zelo daleč od tega, da bi ljudje postajali strpnejši, pretresljivo izkušnjo opisuje tudi Anemarija Planšek.

“To so bili nestrpneži, ljudje, ki bi bili pripravljeni človeka ubiti, ker je drugačen. Iskreno, vedno sem mislila, da se te stvari dogajajo samo ljudem, ki so v krogih, ki so sami po sebi nevarni. Nimamo javnega diskurza, vedno sta dva pola. Centralna pozicija se vedno le bolj premika proti desni. Ne podnebne krize, ne nasilja nad privrženci gibanja LGBT, ne ksenofobije ne moremo več obravnavati ločeno.”

Gorazd Rečnik je v studio povabil znanstveno svetnico z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani, izredno profesorico doktorico Mirjam Milharčič Hladnik.

Mirjam Milharčič Hladnik, ZRC SAZU

foto: Gorazd Rečnik/ Val 202

“S konstrukcijo drugega, drugačnega, ki ga potem lahko napadaš verbalno in fizično, odpiraš polje za konstrukcijo drugačnega in drugega na sploh. To se ne more ustaviti samo pri migrantih ali beguncih. To je potem lahko tvoj sosed, nekdo, ki pripada skupnosti LGBT. Tukaj ni nobene meje, to vemo iz zgodovine.”

Vsako nasilno dejanje, vključno s sovražnim govorom, je po besedah Mirjam Milharčič Hladnik prepovedano. Kot pravi, to nima nobene povezave s tem, kako se mi počutimo. V demokratični družbi je to nesprejemljivo.

“Ni prvič, da se je treba zbuditi, organizirati in samoorganizirati proti poskusom nasilja, nasilnih dejanj, ksenofobije, sovražnega govora in izključevanja ljudi. In to vsak od nas v vsakodnevnem življenju.”

Pred napadom na klub v Ljubljani pa so huje pretepli tudi geja v Murski Soboti. Posledice bo nosil vse življenje. Povečano število nedemokratičnih, ekstremističnih, tudi nasilnih dejanj pa ni opazno samo pri nas. V Dresdnu so prejšnji teden razglasili izredno stanje zaradi neonacizma.