Na svetovnem prvenstvu v Dohi v oči bode skromen obisk umetno ohlajenega stadiona Khalifa. Katarci so se z organizacijo prvenstva sicer zelo potrudili, a očitno vendarle niso takšni atletski navdušenci, razen, kadar tekmuje kdo od domačih tekmovalcev.

Katarci so se z organizacijo atletskega svetovnega prvenstva zelo potrudili, a je razočaral obisk na stadionu Khalifa

Katar si za organizacijo prvenstva zasluži visoko oceno. Gostitelji radi pokažejo razkošje, ki ga imajo v tem obmorskem emiratu, zato logično niso zategovali pasu. A kaj, ko ne moremo mimo dejstva, da je vsako tekmovanje, ki ga organizira Katar pravzaprav zgolj poskusni zajček, ali pa priprava na leto 2022, ko bo tu svetovno prvenstvo v nogometu. Tokratna žrtev je bila atletika, ki se je znašla daleč stran od tradicionalnih prizorišč.

“To je atletika, ljudje niso ves čas prisotni na stadionu. To je prvi vidik. Drugi pa je tretji tekmovalni dan. Bila je nedelja, o kateri vsi mediji tako radi govorite. Nedelja je prvi delovni dan za Katarce in vse ostale, ki živijo tu. In na tem mestu moram omeniti še nekaj. Tekmovanje je bilo zelo pozno, trajalo je vse tja do polnoči, naslednji dan pa so morali vsi ljudje iti v službo. Ne vem, zakaj tako radi razlagate o praznih tribunah, pet dni nazaj so bile lepo polne in tudi nazadnje, ko je nastopal naš, katarski šampion.”

“Na prvenstvu v Sevilli leta 1999 so bile v prvih petih dneh tekmovanja tribune prav tako prazne, tudi v Edmontonu leta 2001. Pri nas bo šlo počasi na bolje, še posebej zdaj, ko sta medalji osvojila Barshim in Samba. To bo ljudi pripeljalo do tega, da se bodo bolj zanimali za atletiko se z njo ukvarjali, še posebej v Katarju in ostalih delih regije.”

Mubarak Mohammad Al Boainin se, tako kot njegovi rojaki, rad pohvali z najnovejšo tehnologijo in super gradbenimi podvigi.

“K nam je prišel nogometni klub Paris Saint Germain, naša infrastruktura pa omogoča številnim ostalim klubom imenitne razmere za bazične priprave v zimskem času. Katar je vozlišče športa, ogromno športov in dogodkov povezanih z njim se dogaja v Dohi. Leta 2022 bomo gostili svetovno prvenstvo, seveda pa ne smem pozabiti na svetovno klubsko prvenstvo, ko bodo tu decembra, na čelu z Liverpoolom, gostovali najboljši klubi iz posameznih celin.”

Gostiteljev ne zanima, če bodo objekti po takšnem tekmovanju kot je bilo svetovno prvenstvo v atletiki samevali, ali pa bili uporabljeni zgolj nekajkrat na leto. Katarcem glavo pere denar, poleg tega pa so tudi striktno voden narod. Skoraj v vsaki trgovini je uokvirjena slika šefa države, njihovega emirja Tamima bin Hamada Al Thanija.

“Katarci obožujemo našega emirja, ki zelo podpira šport in seveda tudi njegovo ekscelenco šejka Joaana Bin Hamada Al-Thanija, predsednika organizacijskega komiteja. Videli ste ga, kako se je veselil našega uspeha, na stezo je prišel pozdraviti športnike. Če so voditelji države ob nas nam to veliko pomeni, vodijo nas, predstavljajo nam vzor, tako ali tako pa je za nas šport način življenja.”

Nasvidenje, čez dve leti v ameriškem Eugeneu!

Marko Cirman