Prof. surdopedagogike in logopedije Benjamin Vogrič pravi, da so otroci danes zelo dolgo odvisni od dude in pomoči staršev, zato so govorno-jezikovne motnje v porastu. Za glas r mora imeti otrok dovolj raztegnjeno podjezično vez, da se lahko jezik sproščeno dvigne in se robovi dotaknejo zobovja, se naslonijo. Pri izpihu se konica jezika zatrese.

Za glas r mora imeti otrok dovolj raztegnjeno podjezično vez, da se lahko jezik sproščeno dvigne in se robovi dotaknejo zobovja, se naslonijo. Pri izpihu se konica jezika zatrese

Prof. surdopedagogike in logopedije Benjamin Vogrič pravi, da so otroci danes zelo dolgo odvisni od dude in pomoči staršev, zato so govorno-jezikovne motnje v porastu.

"Otroci so pogosto hranjeni na žlico s strani staršev, da lahko živimo v naših popolnih lepih stanovanjih, da ni kaj umazano, ob tem pa otroci ne morejo razviti senzibilitete govoril. Prvi razvoj govora se dogaja med hranjenjem. Ko otrok packa, se umaže, ugrizne, speče, s prsti ugotovi, kakšno teksturo ima hrana, ki jo nosi v svojo ustno votlino, manipulira z zobmi in jezikom."

Benjamin Vogrič pravi, da se mora otrok glasu r naučiti do petega leta, potem je priporočljiv obisk logopeda. Razlaga, kakšen je razvoj glasu r ter kako ga izboljšati.

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj